14.01.2016 - 11:47 | Son Güncellenme:
Bu virüse "domuz gribi" denmesinin sebebi, domuzlarda görülen grip virüslerine çok benzemesidir. Domuz Gribi virüsü insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.
Domuz gribi, mevsimsel griple aynı şekilde bulaşmaktadır. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabiliyor.Bu yüzden elleri sık sık dezenfekte etmek ve grip olmuş kişilerle temas etmemek en temel korunma yöntemi. Liv Hospital Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağla Karakoç Domuz gribi ile ilgili bilgi veriyor.
Belirtileri dikkate alın
Domuz gribinin belirtileri tıpkı mevsimsel grip gibidir. Ateş, üşüme-titreme, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ağrıları, başağrısı, kırgınlık, halsizlik, bulantı, ishal gibi şikayetler olabilir. Ayırım laboratuar olarak PCR testleri ile yapılarak konulabilir. Domuz gribi hafiften-ağır hastalık tablosuna kadar değişen bir klinikle seyredebilir. Ancak gebeler, çocuklar ve kronik hastalığı olan kişiler yüksek risk taşıyor. Grip virüsü her yıl değişime uğramaktadır. Bu nedenle grip aşının da her yıl tekrarlanması gerekir.
Kronik Hastalar , çocuklar ve gebeler de risk yüksek
Domuz gribinde risk gruplarında ölüm riski artar. Özellikle yaşlılar, gebeler, küçük çocuklar, morbid obezler, kronik hastalığı (astım, kalp hastalığı, diyabet, böbrek hastalığı, kanser hastaları…) olan kişilerin risk faktör yüksektir. Risk grubunda olan hastaların grip şikayetlerinin başlaması durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak destek almaları gerekir. Bu hasta gruplarında antiviral tedavi dediğimiz ilaç tedavis, şikayetler başladıktan sonraki 48 saat içinde etkindir. Geç başlanması durumunda etkisiz kalmaktadır.Antibiyotikler domuz gribinde etkisizdir.
Elleri yıkamak en temel korunma yöntemi
Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.Domuz gribi ve mevsimsel gripten korunmada genel hijyen kurallarına uyum önemlidir; yani öksürme ve hapşırma sonrası ellerin su ve sabunla iyice yıkanması veya alkol içeren el antiseptikleri kullanılması, hasta kişilerle temas durumunda maske kullanılması ve ellerin yıkanması, hasta kişinin bulunduğu ortamın sık sık havalandırılması gereklidir.