Kadın SağlığıDoğru tedavi için doğru teşhis önemli

Doğru tedavi için doğru teşhis önemli

21.08.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

İdrar kaçırma nedenleri kişiden kişiye değiştiği gibi tedavide de bir hastada başarılı olan yöntem diğerinde aynı sonucu vermeyebilir. Amaç, hedefe yönelik tedavi olmalıdır

Doğru tedavi için doğru teşhis önemli
Dr. Hasan İnsel


İdrar kaçırma sorununun nedenlerinden ve görülme sıklığından geçen perşembe günü bahsetmiştik. Bugün de teşhis ve tedaviyi anlatacağız.

Farklı idrar kaçırma çeşitleri olduğundan doğru teşhisi koyabilmek, doğru tedaviyi başlatabilmek açısından çok önemlidir. Doktorunuz çok çeşitli yöntemler kullanarak ve çeşitli sorular sorarak idrar kaçırma nedeninizi bulur ve hedefe yönelik tedaviye başlar.

Bu nedenle, ''Kesinlikle bana iyi geldi, sen de bir dene'' mantığıyla arkadaşlarınızdan duyduğunuz idrar kaçırmayla ilgili teşhis ve tedavileri kendi kendinize uygulamayın. Teşhis ve tedaviler, daima doktorunuz tarafından yapılmalıdır.

En iyi tedavi, idrar kaçırmanın tipinin belli olmasına bağlıdır. Şikâyetlerin sıklığı, şiddeti ve süresi, hastanın yaşı ve diğer hastalıkları da tedaviyi etkileyen faktörlerdir.

Kilo vermek, bilinçli beslenmek, kafeinli içecekleri ve alkolü azaltmak, sigarayı bırakmak, bazı besinlerden uzak durmak, egzersiz yapmak ve hareketli bir yaşam sürmek diğer tedavi yöntemlerine önemli ölçüde yardımcı olur.

Haberin Devamı


Kegel egzersizleri

Pelvik taban kaslarını kuvvetlendiren bu egzersizlerle mesane boynu ve üretra kasları geliştirilip, daha iyi korunarak idrar kontrolü sağlanır.

Daha önce anlatıldığı gibi pelvik taban kasları mesane ve üretrayı yerinde tutarlar, üretranın ve mesane boynunun kapalı kalmasını sağlarlar. Zayıf pelvis kasları idrar tutulmasını sağlayamadığı için bu kasları kuvvetlendiren bu egzersizler günde beş, altı kez ve bir kaç ay boyunca uygulanarak idrar kaçırma önlenebilir.

Her yerde yapılabilen ve yapılması oldukça kolay olan bu egzersizlerde önemli olan doğru kasları çalıştırabilmektir. Bu kaslar idrar yaparken idrar akımını kesen veya gaz çıkarılmasını engelleyen kaslardır. Bu kaslar sanki idrarı kesmek istercesine belli bir süre kasılır sonra gevşetilir. Bu işlem 10 ile 20 kere tekrarlanır. Bu arada dikkat edilmesi gereken husus, pelvis kasları kasılırken karın ve bacak kaslarının gevşek olmasıdır.

Pelvik taban kasları güçlendikçe, egzersiz sırasında çeşitli vajinal ağırlıklar kullanılabilir.

Çeşitli ilaçlar yardımıyla mesane kasları gevşetilir veya üretra ve mesane boynundaki kaslar güçlendirilir. Ayrıca hormonal tedaviler uygulanabilir. Bütün bu ilaçların etkileri kişiden kişiye değiştiği ve farklı yan etkiler oluşabildiği için, muhakkak doktor kontrolünde kullanmak ve etkilerinin görülebilmesi için sabırlı olmak gerekmektedir.


Botoks umudu

Bu alanda çok yeni olan botoks yönteminde, mesane adalesine botulinum toksini enjekte edilerek mesanenin kasıcı kaslarında geçici gevşeme sağlanır. Böylece acil idrar hissi ve yetiştirememe tarzındaki idrar kaçırma tedavi edilmeye çalışılır. Henüz araştırma amacıyla kullanılan bu yöntem ilerisi için umut vaat etmektedir.

Bu sayılan tedaviler, uygulanabilecek tedavilere sadece birkaç örnektir. Bunların dışında mesane egzersizlerinden cerrahi yöntemlere, elektrikli tedavilere kadar uzanan çok geniş bir yelpazede yüz güldürücü tedaviler uygulanmaktadır.

Sağlığınızla ilgili normalden uzaklaşan veya değişiklik gösteren herhangi bir durumun, normal olmadığını, böyle durumların doktorunuzla paylaşılması gerektiği, hep aklınızda olması gereken çok önemli bir sağlıklı yaşam kuralıdır. İdrar kaçırmanın da normal bir durum olmadığını, bu durumun ilerleyen yaşların tedavi edilemez bir hediyesi olmadığını, teşhisi ve tedavisi için doktorunuza başvurmanın, sizi bu rahatsız edici durumdan kurtarabileceğini unutmayın.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar