Sevgili okurlarım,
Size geçen hafta çene şeklinin öneminden ve yüz ile uyumundan bahsetmiştim. Bu hafta ise amacım çene ameliyatlarının detaylarını işleyerek konunun çok daha iyi anlaşılmasını sağlamak…
Estetik çene ameliyatları, ister yanlış ısırma gibi fonksiyonel kaygılarla isterse sadece estetik nedenlerle yapılmış olsun, yukarıda özetlenen sorunların tamamını ortadan kaldırmayı amaçlar.
Unutmayın ki, her çene ameliyatı birbiriyle aynı değildir. Bir kaç farklı çene ameliyatı var...
Estetik çene ameliyatları hastanın ısırma ve çiğneme sorunu olup olmamasına göre iki tipe ayrılır. Diş hekimleri tarafından ortodontik tedaviye (tel tedavisi) yönlendirilen ancak ciddi derecede ısırma ve çiğneme sorunları olan hastalarda sadece ortodontik (tel tedavisi) tedaviyle yanıt alınamaz. Bu hastaların ortognatik cerrahi (çene kemiklerinin kaydırılması işlemi) ile tedavi edilmeleri gerekmektedir. Bu ameliyatlar sadece estetik nedenlerle yapılan çene ucu ameliyatlarına kıyasla daha kapsamlı, iyileşme dönemi daha uzun olan, diş hekimleri ve ortodonti hekimleri ile ekip olarak çalışmayı gerektiren ancak sonuçları oldukça çok yüz güldüren ameliyatlardır.
Isırmasında, çiğnemesinde problemi olmayan hastalar ise çenelerinin yüz harmonisini olumsuz etkilemesi nedeniyle estetik amaçlarla ameliyat edilebilirler. Bu ameliyatlar ise nispeten basit olmalarının yanı sıra iyileşme dönemleri de daha kısadır. Ameliyat süresi yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar sürmektedir ve ameliyat sonrası dönemde yemek yeme ile ilgili sorunlar ve engeller yaşanmamaktadır. Bu ameliyatlara ise çene ucu estetiği denmektedir. Tıptaki ismi ise mentoplasti ya da genioplastidir. İki ameliyat arasında çene kemiğinde kesi yapıp yapmama farkı vardır.
Çene ameliyatı sonrasında yüzümde iz kalır mı?
Hayır illaki iz kalacak diye bir şey yoktur. Ameliyat sırasında ağız içinden ya da çene altından kesi yapılabilir. İki tekniğin de farklı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Ağız içinden yapılan kesinin en önemli avantajı ameliyat sonrasında hiç iz kalmamasıdır, dezavantajı ise bazen alt dudaklarda bir miktar hissizliğe neden olabilmesidir. Çene altındaki kırışıklıktan yapılan kesinin avantajları dudaklarda his kaybı oluşturmamasıdır ancak kesi yerinde kişisel özelliklere göre bir miktar iz kalabilmektedir.
Ben hastamın ağız hijyeni iyi ise ağız içi kesileri tercih etmekteyim. Ancak çene estetiği ile birlikte boyun germe ya da gıdı estetiği yapacaksam, bu durumda çene altından kesi yapmayı tercih ediyorum.
Çenemdeki sorunu nasıl fark edebilirim?
Güldüğünüz zaman üst dişleriniz ya da diş etleriniz çok görünüyorsa üst çeneniz çok uzun olabilir, ağzınızı kapattığınızda üst ve alt dişleriniz aynı hizada kapanmıyorsa, aralarında mesafe varsa çene kusurları olabilir. Alt çenenizin en ön noktası yandan bakıldığında dudaklarınızdan çok geride ya da ilerideyse alt çenenizde problem olabilir.
Bu durum genellikle hastaların ya da yakınlarının kolaylıkla fark edemediği, profesyonel bir tecrübe gerektiren bir husustur. Estetik çene ameliyatı yaptığım birçok hastam ameliyat öncesindeki görüşmemize kadar böyle bir sorunları olduğunun farkında değillerdi. Ameliyat öncesi görüşmemizde çektiğimiz fotoğraflar ve bunlar üzerinde yaptığımız analizler bize oldukça yardımcı olmaktadır.
Çene ucu estetiği sonrasında iyileşme dönemi nasıldır?
Estetik çene ucu ameliyatı sonrasında yaklaşık bir hafta boyunca çene etrafında şişlik, hafif gerginlik ve ağrı oluşabilir. Alt dudaklarda geçici süreyle hafif hissizlik olabilir. Bu ilk haftalık süre içinde ve sonrasında ısırmakta ya da yemek yemekte zorluk yaşanmaz, ancak yemek sonrası iyi bir ağız temizliği çok önem taşır. Ağız içine yapılan kesi yerleri birinci haftanın ardından iyileşirler ve çene etrafındaki şişlikler yine birinci hafta içerisinde neredeyse tamamen yok olurlar.
Saygılarımla...
Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu
KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı
Sorularınız İçin : kayabasoglu@yahoo.com
Telefon : 0542-522-54-54