İnsan yüzünde doğuştan veya daha sonradan oluşan birçok estetik problem, belki de daha önce hiç duymadığınız bir şekil bozukluğu taşıyorsunuz ve belki de bunun hala farkında değilsiniz…
Tıp literatüründe ‘’Cadı Çenesi Deformitesi’’ olarak tanımlanan yani Çene Sarkması tabirleriyle bilinen “çene şekli bozukluğu” problemi de bunlardan biri!
Peki siz bugüne dek “CADI ÇENESİ” sözcüklerini duydunuz mu?
Cadı çenesi deformitesi nedir? Neden Oluşur? Çözümü var mıdır?
İşte tüm bu soruların detaylı yanıtlarını, sizler için mercek altına aldım.
Çenede Aşağı Sarkan Potluk…
Çenemizin ön ve arka bölümlerindeki kasların normal şartlarda bir devamlılık arz ederek, yavaş bir geçişle önden arkaya doğru bir bütün olarak devam etmesi gerekir.
Fakat bazı kişilerde, çenenin ön grup kasları, çene kemiğinin altına sert bir şekilde yapışır. Böylece kasların arka taraftan güç alma yetisi ve devamlılığı ortadan kalkar.
Bu durumda, kişi çenesini büzdüğü anda, gergin bir çene görüntüsü oluşması gerekirken, çenenin ön kısmında aşağı doğru sarkan bir potluk oluşur.
İşte bu durum kişinin yaşlanma süreci içerisinde, yavaş yavaş gevşemeye ve cadılardaki gibi sarkık bir düşük çene görünümüne yol açar.
Problem Gülerken Belirginleşiyor
Özellikle gülme sırasında daha da belirginleşen bu durum, “Çene Sarkması”, “Cadı Çenesi Deformitesi” gibi sözcüklerle ifade edilir. Bu estetik problem, ileri yaşlarda görülebilirken, bazı bireylerde yapısal olarak erken yaşlarda da görülebilir.
“Cadı Çenesi Deformitesi” çenenin yumuşak dokularını ilgilendirir. Kasların anormal yerleşim yerleri nedeniyle, büzüldükleri zaman çeneyi sarkık, mevcut boyutundan daha büyük ve insanı olduğundan daha yaşlı gösteren bir görünüme yol açar.
Çene Büyüklüğüyle Karıştırılıyor !!!
Cadı çenesi genellikle, çene kemiğinin büyüklüğüyle karışabilen bir sorundur.
Bazı kadınlarda, çenenin uzun, aşağıya ya da öne doğru normalden büyük olması, erkeksi bir görünüme yol açar. Doğal olarak, erkeksi görünüme sahip olmak istemeyen kadınlar da, çene kemiklerinin küçültülmesi için bu işin uzmanlarına başvururlar. Çenenin ideal ölçülerden büyük olmasının 2 sebebi vardır.
Birinci sebep; “kemik iskeletinin normalden büyük olması” ikincisi ise “kemiğin üzerini kaplayan yumuşak dokunun normalden daha büyük olması”dır. YANİ HER ÇENE BÜYÜKLÜĞÜ KEMİKLE İLGİLİ DEĞİLDİR! Cadı çenesi deformitesi de ikinci grupta yer alır. Bu problem çene kemiğiyle değil, üzerini kaplayan yumuşak doku ile ilişkilidir.
Yanlış Ameliyata Yol Açabilir…
Bazı insanlarda cadı çenesinin varlığı çene büyüklüğüyle karıştırılabilir ve kişiye yanlış bir operasyon uygulanmasına sebep olabilir. Cadı çenesi tedavisi, asla ve asla kemik dokuya yönelik bir ameliyat değildir. Büyük çene kemiği varmış gibi düşünülerek, kişinin çene kemiğine müdahale edildiği durumda, çene kemiği mevcut halinden daha küçük bir boyuta indirilirse, küçülen çene kemiği üzerindeki yumuşak dokuyu taşıyamaz hale gelebilir ve sarkar. Bu yanlış ameliyat uygulamasıyla sadece büyük olan çene, cadı çenesine çevrilmiş olur.
Bakın Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?
Cadı Çenesi probleminin ameliyatı tıp literatüründe nadiren gerçekleştirilen bir operasyondur.
Lokal anestezi altında gerçekleştirilebilen bu ameliyatta, çene altından yapılan kesiyle başlanır, sarkan ve büyük yumuşak dokular küçültülerek tekrar olması gereken yere yani yukarıya asılır. Eğer var ise fazla dokular çıkarılır. Cerrahi sonrasında birkaç günlük bandaj uygulaması yeterli olur. Bu ameliyatın sonrasında iyileşme dönemi oldukça kısadır ve rutin hayata dönüş hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Jawline’nın Görünmeyen Tehlikesi!
Ne yazık ki, son zamanlarda karşımıza çok sık çıkan bir durum da, çene bölgesine aşırı dolgu uygulamalarının yapılması. Bazı kişilere yapılan dolgu uygulamaları ile çene olması gerekenden daha sivri bir hale getiriliyor. Bunun sonucunda kadınlar, olması gerekenden fazla sivri bir çene şekliyle, erkeksi görünümüne yakın bir görünüme sahip olabiliyorlar.
Jawline uygulamasının, ipinin ucunun kaçırılması neticesinde, çok sivri hatları yakalayan kadınlar, sürecin devamında cadı çenesi sorununa maruz kalabiliyorlar.
Dolayısıyla, cadı çenesine yol açan, görünmeyen tehlikelerden biri de, kişilere haddinden fazla yapılan çene dolgusu uygulamalarıdır.
Sağlık ve güzellik dolu günler dilerim.
DOÇ. DR. GÜRKAN KAYABAŞOĞLU