Liposuction, zayıflama sonrasında kilo vermeye dirençli bölgelerdeki yağ dokusunun, delikli kanüllerle vakum sistemi aracılığıyla vücudun dışarı alınması ameliyatıdır. Kilo vermeye dirençli bölgeler genellikle karın alt kısmı, basen yanları, ‘love handle’ diye tarif edilen belin yan tarafları, gıdı ve koltuk altından sırta doğru uzanan sütyenin altında kalan bölgeler olarak tarif edilebilir.
Klasik liposuctionın dünya genelinde uygulanan bir numaralı estetik ameliyat olmasının ardından, bu ameliyatın sonuçlarını mükemmelleştirmek için teknolojik yatırımlar yapılmaya başlandı. Gelişen teknoloji, liposuction sonrası görülen deri gevşekliği (derinin alttaki yağ dokusunu aldıktan sonra sıkılaşmaması) ve selülit benzeri görünümü azaltmaya yönelik sorunları gidermeye yönelik oldu.
Vazer ve Lazer Tekniklerin Genel Özellikleri
Lazer liposuction, önce yağ tabakasını ısı vererek parçalayıp, daha sonra homojen bir püre kıvamına gelen yağı kanüllerle aspire etme ve arkasından lazer teknolojisiyle altı boşalmış deriyi ısıtarak gerginleştirmeye dayalı bir sistem.
Vazer liposuction ise, ultrason enerjisi yani ses dalgaları kullanarak yağın parçalanıp, yine püre kıvamına gelen yağı kanüllerle vücut dışına aldıktan sonra, Vazer kanül uçlarıyla deriyi sıkılaştıran bir sistem.
Hangi Durumda Hangi Teknik Tercih Edilir
Her iki sistemde de klasik liposuctiona göre daha fazla oranda yağ dokusunu vücut dışına almak mümkün. Lazer liposuction ısı ile yağı parçaladığından, deride yanık olmamasına özen gösterilmeli, Vazer liposuction da yanık olma ihtimali daha az. Çoğu otör tarafından Vazer liposuction biraz daha güvenli bulunsa da tecrübeli ellerde lazer liposuction da son derece güvenli kabul ediliyor. Vazer liposuction yağ dokusunu minimuma indirgemek gereken “High Definition” liposuctionda biraz daha fazla tercih ediliyor. Bu ameliyat genellikle vücut geliştirme sporu yapan ve karın, omuz, kol kaslarını belirginleştirmek için deri altındaki yağın hemen tamamına liposuction yaptığımız hasta grubuna uygulanıyor. Deri ile alttaki kas arasında çok az yağ kaldığından, yanık riski daha az olan Vazer yöntemi bu hasta grubunda daha sık kullanılıyor. Vazer’ın bir başka avantajı ise, vücut dışına alınan yağ, steril bir haznede biriktirilerek, yüz, meme, popo gibi volüm ihtiyacı olan yerlere verilebiliyor.
Liposuction yöntemi, hastaya göre seçilmesi gereken bir vücut şekillendirme yöntemidir. En ideal sonuçlar, vücut kitle indeksi %20-25 arasında olan kişilerde uygulandığında görülmektedir.
Doç. Dr. Çiğdem Ünal
Estetik, Plastik & Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Instagram: /drcigdemunal
Facebook: /drcigdemunal