Karın bölgesi yağlanmanın en sık görüldüğü bölgelerdendir. Diyete ve spora rağmen yağ fazlalığı olabilir. Hamilelik sırasında bebeğin büyümesi için araları açılan karın kasları çoğu zaman doğum öncesi haline geri dönemez. Fazla kilo verilse bile, karın kaslarının arasının açık kalması nedeniyle göbek deliğinin alt tarafında bir bombeleşme oluşur. Bazen de kilo alımı veya gebelik döneminde çatlaklar oluşur. Kış aylarında şikayet edilen noktaları gizlemek bol kıyafetlerle mümkün olsa da yaz aylarında oldukça zordur. Karın alt tarafındaki fazlalıkların, sarkıklık ve çatlakların giderilmesi en iyi karın germe ameliyatı ile olur.
Karın Germe Ameliyatı ile
Ne Değişilik Elde Edilir?
Karın germe ameliyatı ile göbek deliği altında kalan fazla deri, yağ dokusu ve çatlaklardan kurtulmak mümkündür. Doğum yapmış olan kişilerde karın kasları da aynı ameliyatta onarılır. Operasyonda karın gerilerek, düz bir görüntü elde edilir. Genellikle uygun görülen hastaya liposuction, karın germeyle kombine olarak uygulanır. Liposuctionın eklenmesindeki amaç, bel oyuntusunu belirginleştirmektir
Karın germe ameliyatı, meme dikleştirme ameliyatı ile beraber yapılabilir. Bu iki operasyonun beraber en sık yapılan ameliyatlardandır. Bir diğer adı da “mommy makeover” yani annelik estetiğidir. Annelik estetiğinde hedeflenen emzirme sonrası içi boşalmış ve gevşemiş meme dokusunu toparlamak ve karında oluşan sarkıklığı ve kas gevşemesini gidermektir.
Karın germe ameliyatı öncesinde aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanımının en az iki hafta önceden kesilmesi, sigara içenlerin ise 4 hafta önceden sigarayı bırakması oldukça önemlidir. Sigarayı kullanmaya devam eden hastalarda karnın alt kısmındaki dokularda dolaşım bozukluğu meydana gelebilir. Ailesinde emboli öyküsü, kalp hastalığı veya pıhtılaşma bozukluğu olan hastalar, ameliyat öncesinde mutlaka bu rahatsızlıkları doktora belirtmelidir.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası Süreç
Ameliyat sonrasında korse giydirilen hasta “V” şeklinde yatırılır, ilk iki gün öne eğik bir şekilde yürür. Hasta, operasyondan 1-2 hafta sonra işine dönebilir ancak 3-4 hafta korse kullanması gerekir. Her ameliyat sonrası görülmesi olası olan yara iyileşmesinde gecikme, karında sıvı birikmesi, enfeksiyon gibi komplikasyonlar görülebilir. Obez hastalarda başka organlara pıhtı atması gibi komplikasyonlar görülebilir. Ancak bu komplikasyonların görülme olasılığı oldukça azdır. Bu sebeple ailede emboli ve pıhtılaşma bozukluğu öyküsü olup olmadığının bilinmesi gerekir. Ancak risk almamak adına hastalar varis çorabıyla ameliyata alınır.
Doç. Dr. Çiğdem Ünal
Estetik, Plastik & Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı