Işık dolgusu, alt göz kapağında belirginleşmiş olan göz yaşı oluğunu doldurmak, bazen de mevcut torbalanmayı kamufle etmek için, alt göz kapağı - yanak geçiş hattına yapılan hyaluronik asit içerikli bir dolgudur.
Göz çevresi yüzümüzde en çabuk yaşlanan yerlerden biridir. Göz yaşı oluğu 20'li yaşların sonu, 30'lu yaşların başında belirginleşmeye başlar. Göz altı torbaları oluşan kişilerde, bu torbalar kişinin daha yaşlı ve yorgun görünmesine neden olur. Orta yüz dediğimiz, anatomik olarak yanağa ait olan yağ dokusunun yer çekiminin ve yaş almanın etkisiyle aşağıya doğru kaymasıyla, gözyaşı oluğu daha da belirginleşir.
Genç bir yüzün en önemli özelliği, yanak bölgesinde normalde olması gereken hacmin anatomik olarak alt göz kapağının bittiği ve yanağın başladığı yerden düzgün bir kavisle aşağı doğru dağılmasıdır. Yaş aldıkça, alt göz kapağının uzunlamasına olan boyu uzar, yanağın gençlikteki dolgunluğu azalır ve alt göz kapağı - yanak geçişi, göz yaşı oluğunun da belirginleşmesiyle “V” harfi şeklini alır.
Bu deformiteye yaklaşımda en iyi sonucu elde etmek için yanak ve alt göz kapağı beraber değerlendirilmelidir. Göz yaşı oluğu bazı kişilerde yanağa kadar uzanabilir veya yanak da zaten hacmini kaybetmiş veya yaşla beraber dudak - yanak arası oluğu belirginleştirecek şekilde sarkmış olabilir. Bu durumda göz yaşı oluğu için uygulanan ışık dolgusuna ek olarak yanağa da dolgu uygulanır.
Dolgular hyaluronik asit içerikli, geçici dolgulardır. Geçici olmaları tercih sebebidir çünkü ilerleyen yaşla beraber, farklı miktarlar ve lokalizasyonlarda dolgu yapmak gerekebilir. Yanak dolgularının kalıcılığı 1-2 sene, göz yaşı oluğu için yapılan ışık dolgularının kalıcılığı ise 9 ay- 1 sene arası değişir.
En doğal sonuç hastanın 5- 10 sene önceki fotoğrafına bakıp kişinin “kendi doğalını” yakalayarak elde edilebilir.