Bel ağrısı pek çok insanın hayatında en az bir kere yaşadığı sorunlardan birisidir. Bu ağrı genellikle duruş bozukluğu, konforsuz uyku, uzun süre hareketsiz kalma ya da ani hareket yapma gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Başka rahatsızlıklara bağlı olarak meydana gelen bel ağrısı uzun süreli devam ederken aynı zamanda şiddetini de arttırır. Kötü bir uyku sonrasında ya da uzun çalışma saatleri bitiminde şiddetli bir bel ağrısı yaşadığınız zaman paniğe kapılmak yerine bel bölgenizi rahatlatacak çözümler uygulamanız gerekir. Ağrının artması ve sürekli hale gelmesi söz konusuysa doktora muayene olmayı ihmal etmemelisiniz.
Bel Bölgesindeki Kasları Rahatlatın
Şiddetli bel ağrısı sonucunda bölgedeki kaslar bir süreliğine işlevsiz kalır. Bu durum omurganızı dik tutmanız için yardımcı olan kasların sağlıklı çalışmadığı anlamına gelir. Omurganızı rahat bir şekilde düz tutmanızı sağlayacak bir duruş şiddetli bel ağrısı için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden birisidir. Ağrının şiddetine göre yapabiliyorsanız sırt üstü uzanmalısınız. Dizlerinizi bükmeli ve bacaklarınızı bir sandalyeye, koltuğa ya da tabureye dayamalısınız. Eğer ağrı kesici ve kas gevşetici kullanmanız için herhangi bir sakınca bulunmuyorsa bu noktada uygun ilaçları da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Şiddetli bel ağrısı yüzünden işlevini yitiren kaslara destek olmak için eğer uzanma imkanınız yoksa ve hareket etmek zorundaysanız bel bölgenizi destekleyecek kemerleri geçici olarak kullanabilirsiniz.
Şiddetli Bel Ağrısı Azaldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Yaptığınız uygulamalar sonucunda şiddetli bel ağrısı azalırsa ağrının tekrar etmemesi için dikkatli davranmanız gerekir. Bel bölgenizi destekleyerek oturmalısınız. Kendinizi gerçekten rahat hissettiğiniz şekilde oturmalı ancak belinize bir destek koymayı ihmal etmemelisiniz. Ani hareketler yapmaktan kaçınmalı, ağır eşyalar taşımamalı ya da yüzüstü uyumamalısınız. Tüm bunlara dikkat etmenize rağmen 2 günü geçen ağrı durumlarında mutlaka bir uzman doktora giderek sorunun gerçekten neden kaynaklandığını öğrenmeli ve tedaviye uzman hekim tavsiyesi ile devam etmelisiniz.
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan