Dar kanal rahatsızlığı özellikle yaşı ilerlemiş kişilerde sırt ve bacak ağrısına, kas zayıflığına ve yürüme zorluklarına neden olabilen bir rahatsızlıktır. Yapılmış birçok çalışmaya göre cerrahi dekompresyon etkili bir tedavi yöntemidir. Geleneksel ameliyat teknikleri her ne kadar uzun yıllardır alışılmış bir yöntem olsa da minimal invaziv prosedürler dekompresyon işlemini daha küçük kesilerden daha az kanama ve daha hızlı iyileşme süreci gibi avantajlarıyla öne çıkmaktadır. Bu yöntem ile daha az yumuşak doku hasarı, daha az operasyon sonrası ağrı meydana gelmektedir. Klasik yöntemlerde genel anestezi uygulanması gerekirken mikroteknik internal dekompresyon yönteminde hastanın durumuna göre epidural ya da spinal anestezi de kullanılabilmektedir.
Yaş Durumu
Dar kanal rahatsızlığı yaşa bağlı olarak ortaya çıkan dejeneratif bir rahatsızlıktır. Bu nedenle ameliyat olan kişilerin yaşı genel olarak yüksektir. Ancak vidasız olarak gerçekleştirilen operasyonda vücuda vida ya da platin gibi herhangi bir yabancı madde girmediği için enfeksiyon riski de neredeyse 0’a inmektedir. Son derece emniyetli bir yöntem olan mikroteknik internal dekompresyon 80 yaşını geçmiş hastalarda da rahatlıkla tercih edilebilmektedir. Bu yöntem kanamanın az olması ve vücuda mümkün olan en düşük seviyede müdahale edilmesi sayesinde şeker hastası ya da kemik erimesi olan hastalarda da uygulanabilmektedir. Ameliyatın daha kısa sürmesi ve iyileşme sürecinin çok daha kısa olması sayesinde yaşlılar için psikolojik olarak da kolay hazırlanılabilen bir operasyondur.
Ameliyat Sonrası Süreç
Minimal invaziv yöntemle gerçekleştirilen operasyonlarda iyileşme süreci açık ameliyata göre oldukça kısadır. Bunun en büyük nedeni ise ameliyatın daha küçük bir kesiden gerçekleştirilmesidir. Bu sayede ameliyat sonrası enfeksiyon ya da komplikasyon riski daha azdır. Operasyon bölgesi etrafında yer alan dokulara çok daha az hasar verilmesi de ameliyat sonrası iyileşme sürecini kısaltan etmenlerden bir tanesidir. Ameliyat sonrasında kişi aynı gün içerisinde ayağa kalkabilir ve bir gün sonra taburcu edilebilmektedir. Operasyonda herhangi bir vida ya da platin kullanılmaması nedeniyle daha sonra ikinci ya da üçüncü bir ameliyat gerekmemektedir.
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan
Nöroşirürji Uzmanı
www.ahmetyildizhan.net