Omurlar arasında bulunan disklerin yapısında zamanla bozulma meydana gelir. Sertleşen ve kısalan diskler spinal kanala doğru ilerlerler. Bu durum kireçlenme ile birlikte omurilik kanalının daralmasına neden olur. Sonuçta omurgada bulunan eklemlerin, kemiklerin ve bağların kalınlaşması sinirlerin baskı altında kalmasına yol açar. Kanaldaki bu daralma lomber spinal kanalda olduğunda belde kanal daralması olarak tanımlanır. Dar kanal hastalığında erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Dar Kanal Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Dar kanal hastalığının belirtileri kişiden kişiye ve hastalığın seyrine göre değişiklik gösterebilir. Rahatsızlığın temel belirtileri arasında bel ve sırt bölgesinde ağrı, uyuşma, his kaybı yer almaktadır. Ayrıca bacaklarda meydana gelen kramplar, ağrı, güç kaybı ve uyuşukluk hissi de dar kanal hastalığı belirtilerindendir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde idrar kaçırma ve cinsel güçte azalma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Belde dar kanal hastalığı olan kişiler öne eğilmek veya oturmak gibi bölgedeki basıyı azaltacak hareketlerle rahatlama sağlar. Bu nedenle belirli bir süre yürüyen ve yürürken bacaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma, hissizlik veya güç kaybı şikayeti olan kişiler bir süre oturduktan sonra yürümeye devam edebiliyorsa bu oldukça belirgin bir dar kanal hastalığı belirtisidir. Kişinin yürüyebildiği mesafe ne kadar az olursa hastalığın o kadar çok ilerlediği söylenebilir.
Belde Kanal Daralması Teşhisi
Belde kanal darlığı mutlaka erken teşhis edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu nedenle bir uzmana görünmek verilecek en doğru karardır. Klinik muayene sonrasında doktor tanıyı kesinleştirmek için manyetik rezonans görüntüleme yöntemine başvurabilir yani MR isteyebilir. MR sayesinde omurilik kanalının ne kadar daraldığı, darlığın ne kadar ilerlediği tam olarak rahatlıkla görülür.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Belde kanal daralması için uygulanan tedavi yöntemleri genellikle cerrahi yöntemlerdir. Spinal kanal içerisindeki kemik oluşumunu cerrahi olmayan yöntemlerle ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak erken tanıda cerrahi müdahale noktasına gelmeden hastalık teşhis edilirse kişi takibe alınır. Düzenli kontroller, ilaç ve fizik tedavi ile cerrahi müdahale geciktirilebilir ya da hastalık kontrol altında tutulabilir. Eğer hastalık ilerlemeye devam ederse ya da hastalığın tanısı için geç kalınmışsa cerrahi müdahale ile kişi eski yaşam kalitesine kavuşabilir. Belde kanal darlığı için yapılan cerrahi müdahaleler arasında en son kullanılan teknik Mikroteknikle İnternal Dekompresyon yöntemidir. Bu yöntem usulüne uygun ve uzman kişiler tarafından uygulandığı takdirde iyileşme süreci oldukça kısalmaktadır. Mikroteknikle İnternal Dekompresyon operasyonlarında spinal kanalın içerisine girilir ve kanal içerisinde daralmaya neden olan oluşumlar temizlenir. Bu teknik sayesinde vidalama gibi ek işlemlere gerek duyulmaz. Böylece hastaya yabancı bir cismin konmuyor olması büyük bir avantaj teşkil etmektedir.
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan