Bel fıtığı ya da farklı bir sebebe bağlı olarak bel rahatsızlığı şikayeti bulunan kişinin gündelik hayat tarzında bazı durumlara dikkat etmesi oldukça önemlidir. Bununla birlikte o kişinin farklı bir operasyon geçirmiş olması da şart değildir.
Bel sağlığı için 100 tavsiye listemize bu hafta da kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Bel Sağlığı İçin 100 Tavsiyenin Altıncı Seçkisi: 71-80
71. İşyerinde devamlı oturarak çalışıyorsanız, bunun beliniz için sakıncalı olduğunu biliniz. Bu nedenle ara sıra kalkıp dolaşınız. Çünkü oturur pozisyonda iken belinize binen yük, ayakta iken olduğundan belirgin şekilde daha fazladır. Yapılan araştırmalarda günlük mesaisinin büyük bir kısmını oturarak geçirenlerde bel fıtığına yakalanma riskinin ayaktakilere oranla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Oturarak çalışırken belinizi ince bir yastıkla desteklemenizde yarar vardır.
72. Sırt üstü yattığınızda veya bir halıya uzandığınızda bacaklarınızı dizlerinizden kırarak yukarıya doğru toplayınız. Bu pozisyonda beliniz rahatlar ve ağrılarınız daha çabuk geçer.
73. Yan veya sırt üstü pozisyonda yatarak uyuyunuz. Yüz üstü yatmayınız. Sırt üstü dümdüz uzanmak da doğru değildir.
74. Daha önce bel ağrısı tecrübesi yaşadıysanız testereyle odun kesmeyiniz. Şayet bu işlem esnasında alet takılırsa ileri ve geri doğru zorlayarak kurtarmaya çalışmayınız.
75. İri cüsseli hayvanları yakalamak, yere yatırmak veya taşımak gibi zor bir işle meşgul olmak zorundaysanız tek başınıza çalışmayınız. Bu işlemi birden fazla kişi beraberce yapınız. İşi ehline bırakmak en iyisidir.
76. Saçınızı yıkarken öne doğru iki büklüm eğilmeyiniz. Yere diz çöktükten sonra dirseklerinizi küvetin kenarına dayayıp başınızı yıkayabilirsiniz. Daha da iyisi küvetin içine girip oturarak yıkanmaktır.
77. Bel rahatsızlığınız varsa kamyon, kepçe, grayder gibi belinizi sürekli sarsan iş makinelerini kullanmayınız.
78. Koltukta kitap okurken sırt arkaya yaslanmış ve baş dik pozisyonda olmalıdır. Baş ve boyun öne eğilmiş şekilde okumak beli de rahatsız eder.
79. Masaya veya herhangi bir yere dayanarak dinlenecekseniz beliniz çukur vaziyette olmasın. Kalça ve dizlerinizi bükerek kendinize daha rahat bir pozisyon veriniz.
80. Ayakta çalışırken ayağınızın altına alçak bir cisim çekiniz. Vücut ağırlığını zaman zaman bir bacaktan diğerine aktarınız. Bulaşık yıkarken lavabonun altındaki dolabı açarak bir bacağınızı içeriye doğru sokarsanız rahat ettiğinizi göreceksiniz.
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan