Bel fıtığı veya farklı nedene bağlı bel rahatsızlığı olan bir kişi operasyon geçirip geçirmediği fark etmeksizin günlük hayatında yapması ve yapmaması gereken hareketleri bilmek zorundadır.
Bel Sağlığı İçin 100 Tavsiyenin İkinci Seçkisi: 11-20
11. Ayakta iken belinizi sağa veya sola doğru rotasyon yaptırıp eğilerek yerden bir şey almayınız.
12. Yük elinizde iken dönmeniz gerekiyorsa belinizle değil, ayaklarınızın yerini değiştirerek dönünüz.
13. Beliniz geriye doğru eğilmiş vaziyetteyken sırtınıza ağırlık yüklemeyiniz. Mutlaka yüklemeniz gerekiyorsa dizleriniz biraz kırılmalı ve vücudunuz öne doğru hafif eğik olmalıdır.
14. Ağır bir cismi bir yerden bir yere çekerek veya iterek tek başınıza götürmeyiniz. Böyle bir işi mutlaka yapmanız gerekiyorsa çekmek yerine dizlerinizi hafif bükerek itmeyi tercih ediniz.
15. Bir cismi taşırken ayaklarınız yere sağlam basmalıdır. Her iki ayağınız arasındaki mesafe yaklaşık omuz genişliğinde olmalı ve ayak uçlarınız dışa bakmalıdır.
16. Sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda olmaya gayret ediniz ve bunu alışkanlık haline getiriniz.
Bu esnada diz eklemlerinizin kalça eklemlerinden daha yüksekte bulunmasında, ayak tabanlarının yere temas ederken düz konumda olmasında ve yere rahatça basmasında yarar vardır. Otururken zaman zaman pozisyon değiştirmeniz iyi olur.
17. Yumuşak, alçak ve derin koltuklarda oturmayınız. Stabil olmayan bozuk koltukların ve yumuşak iskemlelerin belinizi tehdit ettiğini unutmayınız.
Kol konacak yeri olan, arkalığı en az omuz hizasına kadar uzanan ve belinizi destekleyen sandalye ve koltukları tercih ediniz.
18. Sandalyede otururken ayaklarınızın altına bir basamak çekerseniz daha rahat edersiniz.
19. Dişlerinizi fırçalarken ya da elinizi yüzünüzü yıkarken lavaboya doğru eğilmeyiniz, belinizi olabildiğince dik tutmaya gayret ediniz.
Bu yüzden evinizdeki lavaboların mümkünse biraz daha yüksekçe yapılmasını sağlayınız.
20. Her gün ez az 15 dakika yürüyünüz. Yürüme mesafesini giderek artırınız. Bu esnada ağrınız çoğalıyorsa doktorunuza bildiriniz.
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan