Bel Fıtığında Evde Tedavi

Bel fıtığı tedavisine evde başlamadan önce o bel fıtığının hangi safhada olduğunu ve ameliyat gerektirip gerektirmediğini bilmek önemlidir.

Çünkü kesinlikle ameliyat gerektiren bir bel fıtığı evde bilimsel olmayan yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılırsa bazı hastalarda telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir. En iyisi rastgele tedaviye başlamamak ve başlangıçta bir uzman doktora muayene olmaktır.

Bel Fıtığı Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Evde bel fıtığını tedavi edebilmek için öncelikle o fıtığın ameliyat gerektirip gerektirmediği bilinmelidir. Çünkü ameliyat gerektiren bir bel fıtığını evde tedavi etmeye çalışmak bazen telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkartabilir.

Haberin Devamı

Eğer ameliyat gerektirmeyen bir bel fıtığı söz konusu ise genellikle istirahat ve ilaç tedavisi iyi gelir. Ama iki günlük istirahat ve ilaç tedavisi sonucunda hiçbir iyiye gidiş belirtisi yoksa mutlaka bir uzman doktora müracaat edilmelidir. Zaten uzman doktora danışılmadan evde kendiliğinden ilaç kullanmaya başlamak da doğru değildir.

İlaç Tedavisinin Amacı Nedir?

Bel fıtığı rahatsızlıkları için ilaç tedavisinde genel olarak ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar tercih edilir. İlaç tedavisinin amacı direkt olarak bel fıtığını tedavi etmek yerine hastanın fıtıktan mümkün mertebe rahatsız olmamasını sağlamak ve olağan yaşamlarına devam edebilmelerine imkân tanımaktır.

Bu yüzden ilaç tedavisi genel olarak başlangıç aşamasındaki, istirahat ve çeşitli egzersizler ile giderilemeyen rahatsızlıklarda uygulanır. Kas gevşetici, ağrı kesici ve anti inflamatuvar ilaçların kullanımı fayda vermediğinde ise fıtığın daha ileri bir safhada olduğu anlaşılabilir ve fizik tedavi yöntemleri düşünülebilir.

Bel Fıtığında Yatak İstirahati

Ameliyat gerekmeyen hastalara uzman doktor tarafından sert yatak istirahati uygun görülmüş ise bunun süresi hastanın tedaviye vereceği cevaba göre değişecektir. Uzman doktor, tedaviden elde edilen neticeye bakarak bu süreyi artırabilir veya azaltabilir. Bir hafta dolduğu halde hiçbir iyileşme gözlenmeyen hastalar yeniden ele alınarak değerlendirilmelidirler.
Yatılan yer, altında sunta veya tahta bulunan üç-dört kat battaniye veya ince bir yatak olmalıdır. Bu yatak yaylanmamalı ve deforme olmamalıdır. Kaliteli ortopedik yataklar da uygundur.
Mümkün Olduğunca Yataktan Çıkılmamalı
İstirahat süresince mümkün mertebe yataktan çıkılmamalı, yemekler yatakta yenmeli, ibadetler dahi yatakta yerine getirilmelidir. Tuvalet ihtiyacı için zorunlu olarak ayağa kalkıldığında yine en kısa zamanda yatağa dönülmelidir.
Hasta daha çok sırt üstü yatmalı, ayaklarını kendine doğru toplamalı veya alttan minder ile destekleyerek bacaklarını hafifçe yükseltmelidir. Sırt üstü pozisyonda yorulunca da yan tarafa dönerek istirahat etmelidir. Yan yatarken bacaklarının arasına yumuşak bir yastık koyması iyi olur.

Haberin Devamı

Nöroşirurji Uzmanı

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net