Bel ağrısı en çok görülen ağrılardan biridir. Yetişkinlik döneminde toplumun çoğunluğu en az bir kez bel ağrısı ile tanışmıştır. Bel ağrıları bel fıtığı, dar kanal ya da diğer nedenlerle ortaya çıkar.
Bel fıtığı her ne kadar halk arasında korkutucu bir hastalık olarak görülse de uzman hekimler tarafından çoğunlukla başarılı bir şekilde kontrol altına alınabilir.
Özellikle bel fıtığı henüz başlangıç aşamasındaysa birkaç günlük yatak istirahati ile hastada önemli ölçüde rahatlama sağlanabilir. Günümüzde hemen her yaştan insanda görülebilen bel fıtığı ağrıları genellikle hareket edince artar.
Kompres Uygulamaları
Özellikle ağrının olduğu ilk 48 saat süresince bel bölgesini sıcak tutmak ağrının hafifletilmesinde yardımcı olabilir. Bu bölgeye uygulanacak sıcak kompres ile hastanın rahatlanması sağlanır.
Kas spazmı veya batma şeklinde ortaya çıkan ağrılar için, belin altını sıcak bir yastıkla desteklemek faydalıdır. Tüm bunların yanı sıra sıcak duş ve sıcak bitki çayları içmek de ağrıda önemli ölçüde azalma sağlayabilir.
Diğer Uygulamalar
Bel fıtığı olan hastaların ortopedik ve beli destekleyen yatakta dinlenmesi gerekir. Sunta veya tahtanın üzerine 3-4 kat battaniye serilirse bu da uygun bir yataktır. Yatış pozisyonu sırtüstü ve bacaklar kırık şekilde olmalı.
Yüzüstü yatmak bel ağrısının daha da kötüleşmesine sebep olmaktadır. Uzman hekim tarafından önerilen ağrı kesici, kas gevşetici krem ve ilaçlar da özellikle başlangıç safhasındaki bel fıtığı ağrılarında önemli ölçüde yarar sağlar. Uzun mesafe araç kullananların dik bir şekilde oturmaları, beli desteklemeleri ve saatte bir mola vermeleri fıtıklaşmanın daha da kötüleşmesini önler.
Aşırı kilolu hastaların ise diyet yaparak ve zayıflayarak omurgaya binen yükü hafifletmeleri bel fıtığı kaynaklı ağrıların daha da azalmasını sağlar. Uygun dönemde bel kaslarını güçlendirecek egzersizler ve spor yapmak yaşanan rahatsızlığı önemli ölçüde azaltır. Uzman hekim tarafından önerilen egzersizler bel fıtığının daha da kötüleşmesini engeller.
Bel fıtığı ile mücadele bir yaşam tarzı meselesidir. Kişi günlük yaşantısında yapması ve yapmaması gereken hareketleri iyi bilmeli. Kitabımızda bulunan “Bel Sağlığı İçin 100 Tavsiye” mutlaka okunmalı ve günlük yaşantıda aynen uygulanmalı. Bu ‘100 Tavsiye’nin içerisinde istirahatin nasıl yapılacağı dahil pek çok faydalı bilgi yer alıyor.
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan