Bel fıtığı ameliyatı olacak olan hastaların ameliyattan önce bazı hazırlıklar yapması gerekir. Bu hazırlıklar hem ameliyat sürecinde hem de ameliyat sonrası süreçte son derece etkilidir.
Bel fıtığı ameliyatı zannedilenin aksine riski düşük ve ameliyat sonrası dönemin hasta için rahat olduğu bir ameliyattır. Fıtık ameliyatları genel olarak başarılı ve kolay geçer. Ameliyat öncesi hazırlıkları doğru yapmak bu süreç için oldukça önemlidir.
Ameliyat Öncesi Hazırlık
Genel olarak hastaların ameliyat öncesi tetkiki ve anestezi uzmanı tarafından gerçekleştirilen muayenesi ameliyat gününün sabahında gerçekleştirilir. Ameliyatı sabah olan hastaların veya bazı anestezi doktorlarının tercihine göre bu muayene ameliyattan önceki gün de gerçekleştirilebilir. Ancak kronik kalp ya da akciğer hastalığı olan hastalar, bypass ve daha önce akciğer ameliyatı geçmişi olan hastaların anestezi muayenesi, ameliyat tarihinden 2-3 gün önce gerçekleştirilir.
Ameliyattan önceki gece banyo yapılması hasta açısından önemlidir. Hastaların, ameliyattan sonraki 2-3 gün banyo yapması yasaktır. Operasyon öncesi banyo yapmak aynı zamanda ameliyatın gerçekleştirileceği yerin hijyeni açısından iyidir. Operasyonun gerçekleştirileceği bölge ameliyathanede, hastane çalışanları tarafından temizlenir.
Ameliyat yaralarının daha hızlı iyileşebilmesi için hastalara ameliyattan bir süre önce sigara kullanımını bırakmaları tavsiye edilir.
Hastaların ameliyat öncesinde soğuk algınlığı, grip ya da başka herhangi bir rahatsızlık hissetmesi halinde doktorlarına başvurması gerekir. Bayanlar için ameliyat günü veya hemen öncesinde menstrual döngüde olması ameliyatın gerçekleştirilmesi için bir engel teşkil etmemektedir. Operasyon geçirecek olan hastaların ameliyattan önce en az 8 saatlik açlık süresi gerekmektedir.
Ameliyat Öncesi İlaç Kullanımı
Sürekli ilaç kullanan hastaların bu durumlarını anestezi doktorları ile paylaşmaları gerekir. Hastalar doktorun önerisine göre ilaç kullanımına devam edebilirler ya da doktor tarafından belirtilen süreç içerisinde ilaç kullanımına ara verebilirler. Aspirin ve diğer kan sulandırıcı özelliğe sahip olan ilaçlar ameliyat sürecinde ya da sonrasında kanamaya neden olabileceği için kullanılmaması tavsiye edilir. Ameliyat sonrası kanamalar operasyonun gerçekleştirildiği bölgede kan toplanmasına ya da ciltte morarmaya sebep olabilir. Bu yüzden ilaç kullanımına dikkat edilmelidir.
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan