Bel fıtığının belirtilerini gösteren başka hastalıklar da bulunmaktadır. Bu yüzden bel fıtığı diğer bazı hastalıklarla kolayca karıştırılabilir. Çeşitli hastalıklarda görülen bel ağrısı ilk olarak akla bel fıtığını getirse de aslında çok farklı bir hastalık ortaya çıkmış olabilir. Bel ağrısı halk arasında oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Bel bölgesindeki ağrı hayatın hemen her döneminde ve her yaş aralığında görülebilir. İnsanların bel ağrısı ile bir sağlık kuruluşuna başvurma sıklığı hastane kayıtlarında ilk üç sıra içerisinde yer alır. Bel ağrısı sık görülen bir rahatsızlık olduğu için hastalar tarafından önemsenmeyebilir ancak her ne sebeple olursa olsun uzman bir doktorun muayene etmesi uygundur.
Bel Ağrısı ile Karıştırılan Rahatsızlıklar Nelerdir?
Bel fıtığı ile en çok karıştırılan rahatsızlıkların arasında halk arasında bel kayması olarak da bilinen bel omurları arasında yaşanan kaymalar gelir. Bel kayması ve dar kanal gibi hastalıklar bel fıtığı ile benzer belirtileri gösterirler. Ancak bel kayması ile bel fıtığının oluşum mekanizmaları birbirinden çok farklı olduğu için tedavi yöntemleri de farklılık göstermektedir. Omurga ve omurilik bölgesinde oluşan tümörler de çok kolay bir şekilde bel fıtığı ile karıştırılabilir. Ancak uzman bir doktor, dikkatli bir muayene ile kolay bir şekilde tanı koyabilir. Bu rahatsızlıklar dışında bel omurlarının dejenerasyonu, kalça kireçlenmesi, fibromiyalji, kanal darlıkları, kemik kırıkları, faset eklem ağrıları, faset eklem sinovial kistleri gibi pek çok hastalık bel fıtığı ile benzer belirtiler gösterir ve kolay bir şekilde bel fıtığı ile karıştırılabilir.
Bel Fıtığı Tanısı Nasıl Konur?
Bel fıtığının en sık belirtisi bel ve bacakta oluşan ağrıdır. Ayakta güç kaybı, uyuşma, tuvalet problemleri yaşama ilerlemiş bel fıtığının belirtileri olabilir. Bel fıtığı teşhisinde MR önemli bir rol oynamaktadır. MR görüntülemesi ile fıtığın nerede ve hangi safhada olduğu rahat bir şekilde tespit edilebilmektedir. MR’ın yanı sıra bilgisayarlı tomografi kemiğin durumunu daha iyi gösterdiği için bilgisayarlı tomografi de teşhis döneminde bazen tercih edilir. Önce hastanın hikâyesi dinlenir ve muayenesi yapılır. Sonra bu cihazlardan elde edilen sonuçlar ile beraber yapılan tetkikler, tahliller ve klinik testler ile bel fıtığı kolay bir şekilde teşhis edilebilir.
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan