Bel ağrısı çok sık karşılaşılan, kadın erkek fark etmeksizin yetişkin insanların %80’inin hayatının bir döneminde en az bir kere başına gelen oldukça yaygın bir ağrı türüdür. Çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen bel ağrısının tedavisinde farklı yöntemler kullanılmaktadır.
Fiziksel ve Çevresel Etmenlere Bağlı Bel Ağrısı Tedavileri
Fiziksel ve çevresel etmenlere bağlı bel ağrısı tedavileri genellikle ağrı kesici/kas gevşetici ilaçlar kullanma, dinlenme, yaşam tarzını değiştirme gibi uygulamaları içerir. Bu etmenler genellikle kişinin duruş bozukluğu, yanlış sandalye seçimi ya da uzun çalışma saatleri gibi kolayca düzenlenebilir oldukları için meydana getirdikleri ağrının çözümü de oldukça kolaydır. Masaj yaptırmak, ağrı bantları kullanmak, düzenli egzersiz yapmak fiziksel ve çevresel etmenlere bağlı ortaya çıkan bel ağrıları için çözüm sunar. Ayrıca rahat bir şekilde uzanmak, zihninizi rahatlatacak uğraşlar edinmek de bel ağrılarınızdan kurtulmanızı sağlayabilir.
Ancak hangi çözümü uygulayacağınıza tek başınıza karar vermek yerine bir uzman görüşü almak daha doğru olacaktır. Çünkü fiziksel etmenlere bağlı olduğunu düşündüğünüz bel ağrıları farklı bir hastalığın habercisi olabilir.
Bel Fıtığı Kaynaklı Bel Ağrısı Tedavisi
Bel ağrıları sürekli olmaya başladığı zaman ilk akla gelenler arasında bel fıtığı, dar kanal ya da bel kayması gibi rahatsızlıklar vardır. Bu hastalıklarda bel ağrısı oldukça dikkat çekici bir belirtidir. Uzun süren bel ağrılarında uzman doktora muayene olmanız bel fıtığı gibi bir sorununuz varsa erken teşhis ile çözüm elde etmenizi sağlar. Bel fıtığı çok ilerlememişse istirahat ve ağrı kesici/kas gevşetici ilaçlar kullanımı ile tedavi edilebilir. Ancak ilerleyen durumlarda fizik tedavi ve cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahalenin gerekli olduğu durumlarda kişinin yaşam kalitesi düşmüş, ağrıları şiddetlenmiş ve bacaklarında güç kaybı meydana gelmiş olabilir.
Erken teşhis bel fıtığı tedavisinde önemli olduğu için bel ağrınız varsa uzman doktora muayene olmanız gerekir.
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan