Bel ağrısı artık hemen hemen herkesin başını ağrıtan bir sorun haline geldi. Ağır iş yapanlar, masa başı işlerde yanlış oturma tarzları gibi birçok sebepten kaynaklanabiliyor. Özellikle yaş almaya başlayınca bel ağrısı sorunundan kaçmak neredeyse mümkün olmuyor.
Boyun ağrısı ve sırt ağrısında olduğu gibi bel ağrısında da öncelikle ağrının nedeni ortaya konmalı. Doğru bir teşhise ancak bu şekilde gidilebilir. Teşhis netleştikten sonra kesin ameliyat gerekiyorsa, ciltten itibaren görüntüyü büyüten mikroteknik veya mikroendoskopik teknik ile çalışmakta yarar var. Bunun nedenini kısaca “Öncelikle hastaya zarar vermeyiniz” şeklinde açıklamam yanlış olmaz.
Nedenleri
Sebepleri konusunda birden çok sorun saymak mümkün. Travma, bel ağrısı ve/veya bacak ağrısına yol açan önemli sebeplerden. Travmanın şiddetine göre zedelenme yüzeysel dokularda kalabileceği gibi derine, omur kemikleri ve sinir elemanlarına kadar da ilerleyebilir.
Bunların çoğu zorlanma, burkulma ve incinme tarzında hafif travmalar veya aşırı egzersize bağlı ağrılar olup şikâyetler ilaç ve istirahat tedavisi ile genelde bir hafta içinde geçer. Ancak omur kemiklerinde kırık ve/veya kaymaya yol açan daha ciddi travmaların tedavisi doğal olarak farklı.
Bunların dışında doğuştan gelen birtakım yapısal bozukluklar ve omurgadaki şekil bozuklukları da benzer şikâyetlere yol açabilir. Yaşlanmayla birlikte disk ve bağlarda oluşan aşınma, yırtılma, deformasyon da bel ağrısına neden olabilir.
Hastanın şişman olmasının da bel ağrısı konusunda ayrıca bir dezavantaj olduğunu unutmayın. Bu yüzden yağlı yiyeceklerden uzak durmalı, beslenmenize dikkat etmelisiniz. Bu sadece bel ağrısı için değil hayatınızda sağlıklı bir ömür için yapmanız gerekenler listesinde olmalı.
Damarları ilgilendiren bazı hastalıklar da bel ağrısı ve bacak ağrısı yapabilir. Vücudun en büyük atardamarı olan aortun karın boşluğundaki bölümünün veya aorttan ayrılan diğer damarların balonlaşması, öteki damarlara ait yapı ve şekil bozuklukları buna neden olabilir.
Bir başka unutulmaması gereken nokta, İç organ rahatsızlıklarının da dikkate alınılmasıdır. Pankreas, karaciğer, safra kesesi, kalp iç zarı, bağırsakların ve böbreklerin iltihabı; mesane, prostat, yumurtalık, rahim ve alt karın boşluğundaki diğer organların hastalıkları; böbrek taşı, ülser ayırıcı teşhiste göz önünde bulundurulmalı.
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan