Dünya üzerindeki insanların yaklaşık olarak %80’lik kısmı hayatının bir döneminde bel ağrısı yaşamıştır. Dünyada en sık rastlanan ikinci ağrı olarak bilinen bel ağrısının fiziksel ve psikolojik nedenleri olabilir. Bel ağrısı genellikle bel fıtığı ya da bel kayması ile ilişkilendirilse de bu durumlardan bağımsız olarak ortaya çıkma ihtimali oldukça fazladır. Dar kanal rahatsızlıkları, duruş bozuklukları ya da ters hareketler kolaylıkla bel ağrısına neden olan durumlar arasında yer alır.
Bel Ağrısının Fiziksel Nedenleri
Bel ağrısının ortaya çıkmasında bel kayması, dar kanal ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklar en önemli etmenler arasında yer alır. Bu rahatsızlıkların dışında daha pek çok hastalığın bel ağrısına neden olduğu bilinmektedir. Bel bölgesindeki problemler genellikle bel ağrısına neden olur. Omurgadaki kırıklar, lumbosakral gerginlik, intervertebral diskte yırtık ya da eklem yaralanması bel bölgesinde meydana gelip bel ağrısına neden olan durumlar arasında yer alır. Bu durumların yanı sıra doğuştan gelen anomaliler, lumbago, fibrosit, kemik enfeksiyonları, osteoartrit, osteoporoz, omurga tümörleri ve çeşitli tümörler de bel ağrısı oluşmasına yol açar.
Kadınlarda hamilelik sırasında ve doğum sonrasında bel ağrısı çok sık görülür. Endometriozis, pelvik iltihaplar ve pelvik bölgede kanser oluşumları da bazen kadınlarda bel ağrısının ortaya çıkmasına neden olur.
Bel Ağrısının Çevresel Nedenleri
Bel ağrısı en sık görülen ağrılardan birisi olarak çevresel etmenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Hareketsiz bir yaşama sahip olan, gün boyu oturarak çalışanlarda bel ağrısı görülebilir. Hareketsiz kalmak eklemlerin esnekliğini kaybetmesine ve kaslarda zayıflamaya yol açtığından bel ağrısı hareketsiz kişilerde daha kolay ortaya çıkar. Duruş pozisyonları da bel ağrılarında oldukça etkilidir. Otururken nasıl durduğunuz, sandalyenizin ya da koltuğunuzun belinizi ne kadar desteklediği gibi unsurlar bel ağrısında etkili olmaktadır. Ortopedik olmayan, konforsuz yataklar da bel ağrısına neden olan etmenler arasında yer alır. Çevresel etmenler bel ağrılarının büyük bir kısmında etkilidir. Bu etmenlerin yanı sıra dikkatsiz yapılan hareketler, bilinçsizce taşınan eşyalar bel ağrısının ortaya çıkmasında etkili olur. Bel ağrısı 2 ila 5 günden fazla sürmekteyse mutlaka uzman bir doktora muayene olmak ve gerekli kontrolleri yaptırmak gerekir.
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan