SağlıkDNA Testi Nasıl Yapılır? Babalık Testinde Neye Bakılır?

DNA Testi Nasıl Yapılır? Babalık Testinde Neye Bakılır?

14.05.2021 - 14:14 | Son Güncellenme:

DNA testi sürekli olarak yapılan testlerden bir tanesidir. Babalık testinde en çok DNA testine başvurulur. DNA testi pek çok kişinin tercih ettiği bir testtir. Bu test ile birlikte bir takım belirsizlikler de ortadan kalkar. DNA testinin nasıl yapıldığı merak edilen detaylar arasındadır. Peki DNA testi nasıl yapılır? Babalık testinde neye bakılır? İşte DNA testi ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar.

DNA Testi Nasıl Yapılır Babalık Testinde Neye Bakılır

DNA testi ile birlikte ırk testi de yapılmaktadır. Bu test ile pek çok bilgi elde edilebilir. DNA testi yaparak atalarınızın kimlerden olduğunu öğrenebilirsiniz. DNA testi DNA profillemesi olarak da adlandırılır. Tarihte ilk kez DNA testi 1985 senesinde yapılmıştır. DNA testi için birçok örnek vardır. 

Haberin Devamı

 DNA Testi Nasıl Yapılır?

 DNA testi sadece babanın kime ait olduğunu değil daha pek çok bilgiyi veren testlerden bir tanesidir. DNA testi kişiden alınan saç örneği ya da bir tükürük sıvısı ile bile yapılmaktadır. Özellikle DNA testi ile atalarının köklerini öğrenmek isteyen kişiler tükürük sıvısı ya da dudak arkası kısmından bir parça örnek vermektedir. Bu örnek ise belirli laboratuvar ortamında incelenir. İnceleme sonucunda da genetik test ile ilgili önemli veriler ortaya çıkar. 

 DNA testinde ikinci yapılan bir örnek ise saç teli örneğidir. Saç teli örneği ile birlikte kişinin genel portföyü hakkında bilgi edinilir. DNA testi yalnızca vücutta protein içeren bölgelerden alınan örnekler ile birlikte yapılmaktadır. DNA testinde dudak arkasından alınan sıvı örneği ile de yapılır. 

Haberin Devamı

 Babalık Testinde Neye Bakılır?

 Babalık testinde önemli verilere bakılmaktadır. Babalık testi iki aşamadan oluşan bir testtir. Hem çocuktan hem de babadan alınan DNA örnekleri ile birlikte babalık testinde net bir bilgi edilmektedir. Genetik tanı merkezlerinde çocuktan alınan örnek ile babadan alınan dna örneğine bakılmaktadır. Bu iki örneğin de bire bir tutuyor olması son derecede önemlidir. Biyoistatistik biliminden de yararlanılarak 0 olarak bir başarı elde edilir. Test yapılacak olan kişi eğer 18 yaşından küçük ise ebeveynlerinin mutlaka izni olması gerekiyor. 18 yaşından küçük kişiler izin olmadan babalık testi yaptıramazlar. 

 

Yazarlar