03.12.2021 - 15:43 | Son Güncellenme:
Pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkan diz ağrısı insanın yaşam kalitesini oldukça düşürür. Yürümeyi zorlaştıran diz ağrısı şiddetli şekilde kendini gösterir. Diz ağrısı özellikle kireçlenme, kemik erimesi, romatizma, menisküs gibi rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkıyor. Diz ve diz kapağı ağrılarını geçirmek için öncelikle kas, eklem ve kemikleri güçlendirmek gerekir. Evde yapılabilecek bazı doğal yöntemlerle diz ağrısı geçirilebilir. Buz torbası, bamya tohumu gibi bitkisel yöntemler ağrılara iyi gelir.
Özellikle belli bir yaşı geçtikten sonra romatizma ya da diz kapağı ağrısı yaygın olarak yaşanır. Ancak menisküs gibi sorunlar daha çok yaralanma veya kaza ile kasların gerilmesi üzerinden ortaya çıkar. Böyle durumlar için sorunu giderilecek belli başlı bazı yöntemler bulunmaktadır.
Diz ağrısının nedenleri nelerdir?
- Fazla kilolar ve/veya obezite
- Vitamin ve/veya mineral eksikliği
- Hareketsizlik
- Aşırı yoğun ve zorlayıcı egzersizler
- Kireçlenme
- Menisküs
- Kemik erimesi
- Romatizma
- Yaşlılık
- Diz enfeksiyonları
- Ani yaralanmalar, burkmalar
- Adalelerde zayıflık
- Hamilelik
Diz ağrısına ne iyi gelir?
Diz kapağı ağrısını giderebilmek için özellikle eklem, kas ve kemikleri güçlendirmek gerekmektedir. Bu konuda daha çok doğal ve bitkisel çözümler üzerinden diz kapağı ağrısını yok etmek mümkün. Özellikle evde uygulanacak olan bu basit yöntemler, diz kapaklarındaki ağrının önemli oranda azalmasına imkan vermektedir.
- Bir torbaya buz koyarak, etrafını bezle sarmak suretiyle 10 veya 15 dakika boyunca bölgeye masaj yapılabilir.
- Sıvı kayıplarını azaltmak ve kemik ile kasları kuvvetlendirmek için bamya tohumu kullanılabilir.
- Antioksidan ve inflamatuar özelliği bulunan zencefil ile zencefil yağı değerlendirilebilir.
- Aynı şekilde yeni zerdeçal ve zerdeçal yağı hazırlamak suretiyle bölgeye sürülebilir.
- Kemiklerin güçlenmesindeki doğal bir yapı olarak öne çıkan çınar yaprağı kullanılabilir.
Bu şekilde farklı yöntemleri değerlendirmek suretiyle, kısa bir zaman içerisinde diz kapaklarındaki ağrının önemli oranda azalmasına fırsat verilebilir.
Diz ağrısına evde çözüm yöntemleri
Soğuk terapisi
Özellikle ani bir çarpma, düşme sonucu başlayan bir diz ağrısı söz konusuysa ağrıyan bölgeye soğuk uygulayarak bu ağrıları azaltabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken buzluktan çıkaracağınız birkaç parça buzu bir torbaya yerleştirmek, temiz bir bezle etrafını sarmak ve ağrıyan bölgenin üzerinde bir süre bekletmek.
Bamya tohumu
Aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz bamya tohumu, kemik, kas ve eklemlerin sağlığına önemli desteklerde bulunuyor. Özellikle dizlerde meydana gelen sıvı kayıpları nedeniyle ortaya çıkan ağrıları en aza indirdiği söylenen bamya tohumunun bu özelliğinden faydalanmak için tek yapmanız gerekenin bamya tohumu çayı tüketmek olduğunu söyleniyor. Düzenli olarak kullanıldığında diz ağrılarını hafifleten bu çayı 2 hafta düzenli olarak tükettikten sonra en az 1 hafta ara vermeyi ve sonrasında yeniden devam etmeyi unutmayın.
Zencefil ve zencefil yağı
Zencefil, doğal ağrı kesici olarak bilinen maddelerden biri aslında. İçeriğinde bulunan antienflamatuvar ve antioksidan özellikler gösteren maddeler sayesinde ağrıların azalmasını sağlayan zencefili farklı şekillerde değerlendirebilirsiniz. Ağrıyan bölgeye aktarlardan temin edebileceğiniz zencefil yağını dikkatlice sürebilir, taze ta da toz zencefilin çayını demleyip içebilir ya da bal, zeytinyağı gibi malzemelerle karıştırarak tüketebilirsiniz. Yağı daha hızlı bir çözüm elbette ama çay ya da macun halinde düzenli olarak tüketmeniz de sağlığınıza daha kalıcı katkılar sağlayacaktır.
Zerdeçal ve zerdeçal yağı
Tıpkı zencefil gibi zerdeçal da güçlü antioksidan ve antienflamatuvar özellikleri olan bir besin. Hal böyle olunca o da ağrılara karşı en büyük destekçilerimizden biri haline dönüşüyor ve "doğal ağrı kesiciler" arasına adını yazdırıyor. Onun bu özelliğinden faydalanmak için zerdeçalı yaptığınız birçok tarifin içine dahil edebilir, çayını demleyebilir, yağını ağrıyan bölgeye doğrudan sürebilir ya da bal, süt gibi malzemelerle karıştırarak tüketebilirsiniz.
Çınar yaprağı
Evet, bildiğiniz o güzelim ağacın yapraklarından söz ediyoruz. Çınar yaprağı, kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunan en doğal malzemelerden biri aslında. Özellikle kireçlenme ve romatizmaya iyi geldiği bilinen çınar yaprağının bu etkilerinden faydalanmak için onu tıpkı çay demler gibi demleyebilir, elde ettiğiniz bu koyu renkli suyu ağrılı bölgelere sürüp bekletebilirsiniz.
Diz Ağrılarından Korunmak İçin
Küçük egzersizler yapmak: Vücut içerisinde kullanılmayan eklem ve kaslar zaman içerisinde eski işlevlerini kaybeder. Bu işlevleri geri kazandırmak için küçük bacak hareketleri yapılabilir. Bu egzersizler kişilerin çok daha zinde hissetmelerini sağlayarak yürüyüş temposunu kazanmalarını da sağlar.
Merdiven yerine asansör kullanılmalı: Bilinenin aksine merdiven çıkmak, özellikle belli bir yaştan sonra son derece zararlıdır. Eklemleri fazlasıyla zorlayan inip çıkma hareketleri, diz ağrılarının da başlıca sebepleridir. Kronik ağrı şikayeti bulunan kişiler mümkün mertebe asansör kullanmalıdır.
Romatizma nasıl önlenir?
Romatizma tedavisi genel olarak rahatsızlığın sebebine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin kireçlenme söz konusu olduğunda sıcak su uygulaması ağrıları azaltma noktasında oldukça etkilidir. Aynı zamanda doğal bitkisel kaynakları kullanmak ve ilgili bölgeye sürmek de yine oldukça etkilidir. Tabii daha doğrusu tam bir sonuç alabilmek için bir romatoloji uzmanına başvurmak ve tedavi yöntemleri konusunda destek almaktadır.
Menisküs nasıl önlenir?
Sporcu hastalığı olarak da bilinen menisküs, çok ciddi sorunlar yaratabilecek bir yırtık olarak bilinir. Özellikle ani yön değiştirmeler ve durmalar nedeniyle oluşacak kopma ile uzun süreli ciddi ağrılar yaratabilmektedir. Bu konuda ele alınacak belli başlı bazı önlemler sayesinde, menisküs yırtıklarında ve sorunlarından uzak durmak mümkün.
- Mutlaka ani hareketlerden kaçınmak gerekir.
- Eğer diz bölümünden sesler geliyor ise en yakın zamanda doktora başvurulmalıdır.
- Egzersiz programları, soğuk uygulama ve belli başlı bazı ilaçlar uzman doktor kontrolü altında uygulanabilir.
- Özellikle ilgili bölgedeki kasları güçlendirmek için egzersiz hareketleri mutlaka yapılmalıdır.