Aromasıyla büyüleyen, kokusuyla huzur veren, uzun yıllardır mutfaklarımızda yer alan tarçının sağlığımıza birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle tatlıların, meyvelerin baharatı tarçını sevmek için 5 neden;
1. İnsülin duyarlılığını arttırmaktadır
Tarçının suda çözünen bileşikleri, insülin reseptörlerini düzenleyerek insülin duyarlılığını arttırmaktadır. İnsülin direnci ile savaşanlar için gerek tarçının çubuk formu gerek tarçının toz hali yardımcı olacaktır. İnsülin direnci olan bireylerin gün içerisinde tarçına içme sularında, çaylarında ya da yoğurt, meyve üzerinde yer vermelerini tavsiye ederim.
2. Tokluk kan şekeri seviyesini azaltmaktadır
Yapılan birçok çalışmada tarçının kan şekeri, gizli şeker ve şeker hastalığı arasındaki ilişki incelenmiş. İnsülin uyarısının ve yağ hücrelerinde glikoz taşıyan genlerin düzenlenmesinde etkileri keşfedilmiştir. Bu da özellikle yemek sonrası yükselen kan şekerinin dengelenmesini sağlamaktadır.
3. Tokluk hissini artırmaktadır
İçerdiği aromatik bileşenler tokluk oluşmasına yardımcı olmaktadır. Kan şekerinin dengelenmesinde de rolü olduğundan bu yolla da tokluğun daha uzun sürmesini sağlamaktadır. Kilo vermek ya da kilosunu korumak isteyenler tarçın için iyi bir alternatif olacaktır.
4. Lipit profiline olumlu etkileri bulunmaktadır
Kolesterol problemi, kalp-damar hastalığı bulunan bireylerde yapılan çalışmalar tarçın kullanan bireylerin daha iyi kontrol sağladığını göstermektedir.
5. Ağrı giderici etkisi bulunmaktadır
Özellikle diş ağrısının giderilmesinde Arap ve Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Aynı zamanda mantar ve bakterilerin yol açabileceği enfeksiyon durumunda da olumlu etkileri görülmüştür.
Peki ne kadar tüketelim?
Yapılan çalışmalarda tarçının olumlu etkilerinin görülebilmesi için günlük en az 3 gram yani 1 çay kaşığı tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bazı çalışmalarda ise 6 gram yani 1 tatlı kaşığı daha etkili bulunmuştur.
Sağlıklı günler dilerim,
Diyetisyen Sevde Kahraman
E-Mail : sevde.kh@gmail.com
İnstagram : http://www.instagram.com/dytsevdekahraman/