Kimi zaman;
- lif kaynaklarının yetersiz tüketimi,
- yetersiz sıvı alımı,
- fazla protein tüketimi,
- fazla kafein tüketimi (kafein kaynakları : çay, kahve, kola, soğuk çay vb),
- bazı hormonal ve duygusal değişiklikler,
- bazı ilaçlar (örneğin; Demir takviyesi),
sonucunda kabızlık problemiyle karşı karşıya kalıyor olabilirsiniz. Bu can sıkıcı durum çoğu zaman zararsız olmakla birlikte rahatsızlık uzun ya da tekrarlayıcı ise uzmandan görüş almakta fayda vardır.
Beslenme Önerileri
Öncelikle altta yatan sebebi bireysel değerlendirin. Acaba yukarıdaki maddelerden bir ya da birkaçı kabızlığın sebebi olmuş olabilir mi? O zaman çözümü basit, dikkat edeceğiniz noktayı buldunuz.
1. Lif Alımına Dikkat Edin.
Beslenmenizde tam buğday, tam tahıllı karbonhidrat kaynaklarına yer verin. Kurubaklagiller iyi lif kaynaklarıdır; çorba, salatalara ilave veya yemek olarak tüketebilirsiniz. Mevsim sebzeleri her öğünde gerek salata gerek sebze yemeği olarak sofranızda olsun. Mevsim meyvelerini bol su altında iyice yıkayarak kabuklu tüketmeye dikkat edin. Örneğin; yaz aylarında incir, kış aylarında kabuklu elma/armut iyi lif kaynaklarıdır.
2. Yeterli Sıvı Tüketin.
Sıvı tüketiminin yeterliliği bireysel olarak değerlendirilmelidir. Genel olarak su, soda (sade), ayran sıvı kaynakları kabul edilirken kafein içerikli içecekler (kahve, çay, kola, soğuk çay gibi), meyve suları, gazlı içecekler ise sıvı kaynağı olarak değerlendirilmemektedir. Sıcak havalarda terlemeyle sıvı kaybı arttığından, soğuk havalarda ise çoğunlukla üzerinde durulmadığından sıvı alımı yetersiz olabilmektedir.
3. Protein Alımı Dengeli Olsun.
Protein içerdiği elementler sebebiyle eksikliğinde ne karbonhidrat ne de yağ alımıyla dengelenebilmektedir. Bu yüzden özellikle uzun süreli yetersiz alımında kas yıkımı, güçsüzlük, çocuklarda büyüme-gelişme geriliği görülebilmektedir. Bıçağın diğer ucunda ise özellikle egzersiz/spor yapan bireylerde gelişigüzel, beslenme uzmanına danışmadan protein alımı (toz veya besinsel protein kaynakları olarak) veya kimi yemek kültürlerimizde et ağırlıklı beslenme sonucunda fazla hatta aşırı tüketim görülebilmektedir. Sonucunda ise kabızlık, kan ürik asit seviyesinin artması, böbreklerin yükünün artması kaçınılmaz olmaktadır. Beslenmede ve protein alımında denge oldukça önemli!
Kabızlığa Karşı Tarif
Beslenmede yapacağınız değişikliklerden evvel kabızlık probleminden kurtulmak istiyorsanız aşağıdaki önleyici tarifimi uygulayabilirsiniz;
Geceden 2 adet kuru kayısıyı veya çekirdeksiz kuru eriği 1 kupanın yarısı kadar ılık suyun içerisine koyun.
Sabah bardağın geri kalan kısmını sıcak su ile tamamlayın ve aç karnına suyunu içip, tanelerini yiyin.
Boş bağırsağa gitmesi önemli, bu yüzden muhakkak aç karnına tüketilmeli. Kabızlık hissettiğiniz her günün sabahında sorun gidene dek uygulayabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim,
Diyetisyen Sevde Kahraman
E-Mail : sevde.kh@gmail.com
İnstagram : http://www.instagram.com/dytsevdekahraman/