Sıcacık, mis kokulu bir içecek, salep... Kış aylarında hayır demenin pek mümkün olmadığı bu lezzetli içecek, orkide ailesinden bir bitkinin toprak altındaki yumrusu aslında. Orkidegillerden olan bitki, öncelikle su ya da sütle kaynatılıyor sonrasında kurutulup toz haline getiriliyor. Sunumunda yine su ya da süt ile birleşerek içimizi ısıtıyor.
Bağırsağı hareketlendiriyor; kabızlık, hazımsızlık yaşayan bireylerin şikayetlerini azaltabiliyor. Yoğun kıvamıyla bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonlarından koruyucu olduğu bilinmekte.
Bir fincan (200 mL) salepin enerji ve besin ögesi içeriği;
398 kalori enerji verir.
İçerdiği enerjinin %73'ü karbonhidrat, %24'ü proteinden ve %3 kadarı yağdan gelmektedir.
İyi bir Kalsiyum kaynağıdır. Yetişkin bir bireyin günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık %80'ini karşılar.
İçerdiği süt ile protein bakımından zenginleşen salebi, enerji ve karbonhidrat içeriğinin yüksek olmasından dolayı kontrollü tüketmekte yarar var. Tarçın ile birleştiğinde lezzeti artarken kan şekeri daha dengeli seyrediyor. Bu yüzden salebi en yakın arkadaşı tarçından ayırmamanızı tavsiye ederim.
Evde Salep Yapımı
1 bardak süt içerisinde 1 çay kaşığı toz salep eklenir. Kısık ateşte kıvam alana dek sürekli karıştırılarak pişirilir. Ilındıktan sonra içerisine bir tatlı kaşığı bal eklenerek şekerli tat elde edilebilir. Üzerine bir tutam tarçın serpilerek afiyetle içilebilir. Yanı sıra portakal kabuğu ya da limon kabuğu rendesi içerisine katılarak aroma verilebilir.
Bu hali ile dengeli bir ara öğün olabilir.
Afiyet olsun,
Uzman Diyetisyen Sevde Kahraman
E-Mail : sevde.kh@gmail.com
İnstagram : http://www.instagram.com/dytsevdekahraman/
Facebook : http://www.facebook.com/diyetisyensevdekahraman/