Emziren Annelere Beslenme Önerilerim
9 aylık uzun yolculuktan sonra bebekleriyle birlikte yeni bir hayata merhaba diyen annelerimiz... Bebeklikten yetişkinliğe vazgeçilmezi olacağınız değerli yavrularınızla daha sağlıklı ve kaliteli yaşam sizin ellerinizde... Tıpkı sevginiz, şefkatiniz gibi... Bir tatlı süreç daha sizi bekliyor; 6 ay boyunca miniğinizin besini sizsiniz, hem ruhunun hem bedeninin besini... Esasında 2 yıla kadar devam ediyor bu özel, bol bol anılar biriktireceğiniz süreç...
Emzirme döneminde beslenme hem anne hem de bebek için oldukça önemli. Anne hem kendi ihtiyaçlarını karşılayacak hem de sütüyle bebeğinin büyüme ve gelişmesini sağlayacak.
Annenin bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmesi, sütünün içeriğini ve miktarını etkilemektedir. Eğer ki annenin beslenmesi yetersiz ve dengesiz olursa süt miktarı ve sütün vitamin-mineral içeriği etkilenir. Bebeğin zihinsel fonksiyonlarının geliştiği bu süreçte sütün yağ içeriğinin değişmesiyle okul dönemini kapsayan bir başarı için anne beslenmesine özen göstermeli.
Öncelikle Doğru Emzirme Tekniği
Bunu sağlık ocakları/ana-sağlık merkezlerinde ücretsiz bir şekilde öğrenmek mümkün. Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı broşürlerle tekrar edilip öğrenilebilir.
Kısaca; bebeğin çenesi meme içine girerken burnunun dışarıda kalmasına özen gösterilmeli ki bebeğiniz emme sırasında rahatlıkla nefes alabilsin. Sadece meme ucuyla emzirmek hatalıdır, meme ucunun çevresindeki koyu kahverengi bölge de çocuğun ağzına büyük oranda yerleştirilmelidir. Bunun için baş ve işaret parmağını memede kıskaç yapıp bebeğinizin memeyi kavramasına yardımcı olabilirsiniz. Bebeğiniz her iki memeyi de en az on dakika emmeli.
Böylece annenin bebeğine verebileceği ilk ve en özel hediyeyi doğru bir şekilde vermiş olacaksınız.
Annenin Beslenmesi
Emziren annelerin beslenmesi hem bebek hem anne için oldukça önemlidir. Bu dönemde birçok bilgi duyulmakta, araştırılmakta ve uygulanmaktadır. Ancak kimi bilgi efsane olarak aktarılmakta ve doğruluktan uzak kalmaktadır. Doğrusunu uygulamak isteyen sağlıklı anne ve bebekler için birkaç basit kural :
- Günlük 2-3 porsiyon süt ve ürünleri; süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir tüketimi. Örneğin; 1 su bardağı süt, 1 kase yoğurt ve 2 kibrit kutusu peynir ile günlük bazda yeterli miktara ulaşmak mümkün.
- Günlük 1 yumurta tüketimi yanısıra 3-4 köfte kadar et, tavuk veya balık tüketimi veya haftada 1-2 gün 1 porsiyon kurubaklagil yemeği.
- Gün içinde en az 5 porsiyon taze sebze-meyve tüketimi; en az 2 porsiyon sebze yemeği ve 3 porsiyon meyve.
- Tam buğday veya çavdar ekmeği, pirinç veya makarnayı günlük 3-6 porsiyon olacak şekilde tüketmek.
- Su tüketimi ise bu süreçte oldukça önemli; günlük 2,5-3 litre su içmek sağlıklı ve yeterli süt oluşumunda en etkili faktörler arasındadır.
Emziren Annenin Beslenmesinde Dikkat Edilecek Noktalar
- Annenin yeterince dinlenmesi sağlanmalıdır. Stresten mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır.
- Anne yeterli ve dengeli beslenmeli, bol sıvı tüketmeli, süt ve taze sıkılmış sebze meyve suları gibi içecekler tercih edilmelidir.
- Daha çok emzirme, daha çok süt üretimi sağlar. Anne sütünü artırmak için özel herhangi besine, bitki çayı ve benzeri içeceğe ihtiyaç yoktur.
- Emziklilik döneminde annenin ihtiyacının altında enerji içeren zayıflama diyeti uygulanmamalıdır.
- Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
- Tıpkı gebelik döneminde olduğu gibi, emzirme döneminde de ilaç alımı konusunda dikkatli olmanız büyük önem taşır. Besinler gibi, ilaçlar da anne sütü aracılığıyla bebeğe ulaşabilir.
- Bebeğiniz sizin aldığınız bazı gıdalara hassasiyet gösteriyor, emzirme sonrasında huzursuz oluyorsa, bir süre o gıdadan uzak kalmayı deneyebilirsiniz. Bebeğinizin rahatladığını fark ederseniz, emzirme süreci boyunca o gıdayı beslenmenizden çıkarmanızda yarar vardır. Ailede belli bazı gıda alerjileri varsa, bu gıdaları tüketirken de dikkatli olmak gerekebilir.
- Emzirilen bebeklere biberon, yalancı meme ve emzik türünden bir şey verilmemelidir.
- Sağlıklı bebeklere ilk 6 ay anne sütü dışında başka sıvı veya besin verilmemelidir.
Sütüm Yeterli Mi ?
Sütün yeterli olup olmadığı çoğu annenin aklında soru işaretleri oluşturur. Bebeğin ağırlık kazanımını izleyerek kolayca bu sorunun cevabını vermiş olursunuz. Bebek 20 günlük olduğunda 500 g ağırlık kazanmışsa anne sütü yeterlidir.
Bebek yaşamının ilk 6 ayında, aylık 800 gram; 6-12 ayda ise aylık 500 gram kazanıyorsa anne sütü yeterlidir. Endişeye gerek yok.
Diyetisyen Sevde Kahraman