Çalışma hayatındaki yoğun iş temposu, uzun çalışma saatleri, yapılan iş seyahatleri çalışanların kendine vakit ayırmasına engel olmaktadır. Kendisiyle bile ilgilenemeyen bireyler beslenmeyi geri plana atmakta, bunun sonucunda yetersiz ve dengesiz beslenmektedir. Beslenme yetersizliği, motivasyon düşüklüğünü, motivasyon düşüklüğü de stresi beraberinde getirmekte ve sonucunda da başarısız bir çalışma ve beslenme tablosunu karşımıza çıkarmaktadır.
Nerede Yanlış Yapılıyor?
- Hızlı Yemek Yemek
Yoğun çalışma temposunda beslenmeye ayrılan zaman kısıtlı olduğu için; yemek arasında bir fast food zincirine gidip 5-10 dkda hazırlanabilecek ve yine 5-10 dakikada tüketilebilecek doymuş yağdan zengin, hiçbir besin değeri olmayan gıdalar tercih edilmektedir. Zamandan kazanılsa bile bu kısa zaman diliminde tokluk duygusu oluşmamakta ve neredeyse günlük alınması gereken kalorinin yarısı tek bir öğünde alınmaktadır.
- Masada Su Yerine Çay/Kahve/Asitli İçecek Bulunması
Suyun yerini çay/kahve/asitli içecekler dolduramaz. Aksine bu içecekler diüretik etkili olduğu için, dehidrasyona sebep olmakta ve vücut daha çok suya ihtiyaç duymaktadır.
Yeterli su içmeyen bireylerin; yeterli miktarda yağ yakamadıkları ve metabolizmalarının yeterli ölçüde çalışmadığını düşünürsek; hızlı kilo alımı su içmeyen ofis çalışanlarında bir sürpriz değil.
- Ara Öğün Yapmamak
Ara öğün için çalışanlar hep aynı bahaneleri kullanmaktadır.‘’Zaman yok, iş yerinde bulamam, unutuyorum’’. Aslında evden getirilen porsiyonuna uygun bir kuruyemiş ya da bir kuru meyve ya da bir kutu süt bile sağlıklı bir ara öğün olabilir.
- Egzersiz Eksikliği
Sürekli oturarak çalışmak, hareketsizliği, hareketsizlik de metabolizma hızındaki düşüşü beraberinde getirmektedir. Bu da özellikle oturarak çalışanlarda bölgesel kilo şikayetini arttırmaktadır.
Çözüm Basit!
- Güne Kahvaltı ile Başlayın!
- Öğle Yemeğinizde Tercihlerinizi Değiştirin!
- Hareketinizi Arttırın!
Ofis çalışanları gün içinde çok az adım atmaktadır. Otobüsten bir durak erken inmek veya arabayı uzağa park etmek gibi küçük değişiklikler gün içinde fazladan 1000-1500 adım atmalarını sağlamaktadır.
Siz de hayatınızda uygulayabileceğiniz bu küçük değişikliklerle ofis hayatınızı daha sağlıklı hale getirebilirsiniz! Hadi sağlıklı yaşama bir adım atın!
Beni instagramdan takip etmek isterseniz;
https://www.instagram.com/dietonthestreet/