Fark ettim ki hepimiz yumurtanın kaliteli protein kaynağı olduğunu biliyoruz. Peki nedir bu kaliteli protein?
Proteinler amino asitlerden oluşur. Aminoasitlerin örüntüsü proteinin sindirimini etkiler. Bunun yanında bazı aminoasitleri vücudumuzda üretemediğimizden besinlerden almamız şarttır. Yumurta almamız gereken aminoasitleri belirli oranlarda içeren benzersiz bir protein kaynağıdır.
Yumurtanın içerdiği protein sindirim sonucunda %100 vücut proteinine dönüşür. Anne sütü hariç bu özelliğe sahip tek besin yumurtadır.
Neden Yumurta Yemeliyiz?
1. Besin Öğeleri İçeriği
1 adet yumurta yaklaşık 6,5 gram protein ve 6 gram yağ içerir. Yumurta karbonhidrat içeriği çok düşük (0,4 gram) olan besinlerdendir. Fosfor, selenyum, biotin, B12, B6, B2, K, A ve D vitaminlerini içerir.
1 yumurta sarısı 215 mg kolesterol içerir. Yumurta tüketildiğinde günlük alınması gereken kolesterolün büyük bir kısmı alındığı için, gün içinde tüketilen diğer besinlerle kolesterol tavsiye edilen düzeyin üzerine çıkar. Bu yüzden eskiden kolesterol hastalarına haftada 2-3 den fazla yumurtaya izin verilmezdi. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar kolesterol hastaları da dahil her gün 1 yumurta tüketiminin kolesterolü yükseltmediğini göstermektedir. Çünkü yumurtanın doymuş yağ içeriği düşüktür ve yağ içeriğinin %64’ünü doymamış yağ asitleri oluşturur. Bu özelliği sayesinde kolesterolü yükseltmez.
2. Tok tutar
Yavaş sindirildiği için tok tutan besinlerden biridir. Yumurta tüketilen bir kahvaltıdan sonra acıkma hissi tüketilmeyen bir kahvaltıya göre daha geç oluşur. Ayrıca akşam atıştırmaları da dahil olmak üzere gün içinde besin alımı yumurta tüketenlerde daha az bulunmuştur.
3. Kan Şekerinin Daha Dengeli Olmasını Sağlar
Kahvaltı tüketimi ve kahvaltıda protein alımı gün içerisinde daha dengeli bir kan şekerine sahip olmamızı sağlamaktadır. Yumurta ise kahvaltıda tüketilebilecek en güzel protein kaynağıdır.
4. Kasları Korur, Kas Gelişimini Destekler
Zayıflama diyetlerinde kas kaybının engellenmesine katkıda bulunur. (elbette tek başına yeterli değildir.) Sporcularda ve egzersiz yapanlarda kas gelişimini destekler
5. Bilişsel Fonksiyonları Destekler
Algı kapasitesini artırır. Bu sebeple özellikle okul çağı çocuklarının kahvaltılarında önemli bir yeri vardır. Ayrıca hamilelikte tüketimi de bebeğin beyin gelişimi üzerine olumlu etkide bulunmaktadır.
6. Kalp Damar Sağlığını Korur
ACE üzerine inhibitör bir etki göstererek tansiyonun yükselmesini engeller.
7. Kansere Karşı Koruyucudur
Yumurta antioksidan içeriği yüksek bir besindir ve bu özelliğinin yanı sıra bağışıklığı destekler. Kansere karşı koruyucu olduğu gibi kanser hastalarında kullanımı da son derece önemlidir.
8. Kansızlığa Karşı Kullanılabilir
Yumurta demir içeriğiyle kansızlığa karşı koruyucudur. Ancak içeriğindeki demirden tam yararlanmak için yanında C vitamini kaynağı olan bir besin tüketilmesi ve çay içilmemesi gerekir.
Yumurtamızı Nasıl Yemeliyiz?
Tavada, yağda pişirilmiş yumurtada protein, vitamin, mineral kaybı daha fazladır. Haşlanmış yumurta pişerken, yumurta kabuğu içindeki proteinin, vitaminlerin ve minerallerin sudan ve ısıdan korunmasını sağlar, yanı kayıp en az düzeydedir.
Çılbır dediğimiz yumurtanın su içinde pişirilmesi işlemi ise tavada pişirmeye göre daha sağlıklı bir yöntemdir.
Yumurta çiğ yenmemeli-içilmemeli ya da çok az pişmiş yumurtalar tercih edilmemelidir. Çünkü ne kadar az pişmişse vücudumuza yararı da o kadar azdır. Fazla pişen yumurtada ise FeS halkası dediğimiz olay yani yumurta sarısının yeşilimsi olması gerçekleşir. Bu yumurtadaki demirin vücut için kullanılamayacak hale gelmesine sebep olur.
Yani yumurta için en sağlıklı pişirme yöntemi haşlamadır ve 8-10 dk kadar kaynatmak uygundur.
Sağlıkla Kalın
Beni instagramdan takip etmek için: