1. Diyetteyken Korumaya Başlayın
Pek çok birey diyet esnasında sadece kilo vermeye odaklanır. Oysa verilen kilonun korunması çok daha zordur.
Diyet esnasında alınan enerji ne kadar düşük olursa verilen kiloyu korumak o kadar zorlaşır.
Kişi sevdiği besinlerden çok fazla uzak kalırsa, diyet sonunda o besinleri eskisinden daha çok tüketmeye başlayabilir. Bu yüzden sevilen besinler enerjisi yüksek dahi olsa zaman zaman diyete eklenmelidir.
Her şey beyinde başlar. Diyette hedef kilo vermek olursa beyin hedefe ulaşıldıktan sonra beslenme üzerindeki ağırlığını çeker. Dikkatsiz ve olumsuz yeme davranışları artar. Oysa hedef sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak olduğunda hedef kiloya ulaşılsa dahi sağlıklı alışkanlıklar devam eder.
2. Güne Erken Başlayın
Uyku süresini iyi ayarlamak ve erken kalkmak kilo kontrolü ve sağlık açısından önemli bir alışkanlıktır. 12-1 gibi uyuyup 6-8 gibi uyanan bireylerde sağlıklı beslenme alışkanlıkları daha kolay oturur.
3. Hareketinizi Artırın
Fiziksel aktivite düzeyinin artması bir diğer önemli konudur. Düzenli egzersiz yapmıyor olsanız bile gün içinde daha fazla hareket etmeniz size çok şey katacaktır.
4. Uykuya Yakın Yemek Yemeyin
Uyku saatiniz belirli olursa yemek saatlerinizi de ayarlayabilirsiniz. Akşam yemeğinden 5-6 saat sonra uyumak en iyisidir. Eğer akşam yemekten sonra ara öğün yapıyorsanız (ki gece boyunca kan şekerinizin daha dengeli olmasını sağlayacak seçimler yaparsanız olumlu etkisini göreceksiniz) bu ara öğünün saati uykudan 2.5-3 saat evvel olmalıdır.
5. Eksik Vitamin ve Mineral Almayın
Bazı vitamin ve minerallerin metabolizma hızına, bazılarının ise iştaha etkisi vardır. Yani vitamin ve mineral eksikliklerinin kilo kontrolünde olumsuz etkileri görülmektedir.
6. Eksik Protein Almayın
Yeterli protein alımı kilo kontrolünde önemlidir. Çünkü proteinlerin sindirimi zaman alır ve midede tokluk oluşturma etkileri daha fazladır. Bu da daha az besin tüketimine sebep olur. Ayrıca proteinler termik etkileri sebebiyle dinlenme metabolizma hızını artırırlar, böylece kişi gün içinde daha çok enerji harcamış olur.
Ancak ihtiyaçtan fazla protein tüketildiğinde, proteinin de yağa dönüştüğü unutulmamalıdır.
7. Buluşma Sofralarını Değiştirin
Sosyal ortamlarda özellikle de gündüz ev oturmalarında beslenmenin dengesi epey bozulur. Fazla miktarda karbonhidrat, rafine şeker, doymuş yağ içeren besinlerin bulunduğu sofradan sağlıklı seçimle kalkmak mümkün değildir. Aslında buluşma grubunun hemen hemen hepsi bu durumdan şikayetçidir. Birçok birey “Ah o sofralar bizi onlar bu hale getirdi.” der. Oysa bu durum çok rahat düzeltilebilir. Buluşma grubunuzla anlaşın, bu sofraların içeriğini sulu yemek, ızgara et türleri, bol salata ve meze çeşitleri vb. ile değiştirin. Emin olun herkes bu karardan mutlu olacaktır.
8. Denge Kurun
Hiçbir besin bir anda kilo almanıza sebep olmaz. Ancak fazla enerji, şeker ve yağ içeren besinleri sık ve fazla tüketmek kilo almanıza neden olabilir. Bu sebeple kendinizi kısıtlamak veya tamamen serbest bırakmak yerine miktar ve sıklık kontrolü yapmanız en doğru yoldur.
Fazla besin tükettiğiniz bir öğünden sonra günün geri kalanını hafif geçirmek de bir seçenektir. Ancak sürekli bu yolu seçmek sağlık açısından istenilen bir durum değildir.
9. Çok Acıkmayın
Ara öğün yapmak şart değildir. Ancak öğünler arasında zaman fazlaysa ve açlık hissi ciddi düzeyde oluşuyorsa kişinin bir anda tükettiği besin miktarı yüksek olur. Eğer böyle bir sorununuz varsa fazla acıkmamak adına sağlıklı ara öğünler yapmanız en doğrusudur.
10. Lif Tüketimine Özen Gösterin
Tokluk hissinin oluşması, besin alımının azalması, tatlı krizlerinin azalması gibi etkileri bulunan lif kaynaklarını (sebzeleri, baklagilleri ve tam tahılları) sofranızdan eksik etmeyin.