2018’i geride bırakmaya bir hafta kaldı. 2019’u karşılamanın heyecanı ile yeni yıla bağlanan umutlar ve beklenen istekler de sıralanmaya başlandı. İlk sıraları genelde sağlık ve mutluluk alsa da çoğu kişi sağlık kısmında kendinde nasıl değişiklikler yapabileceğini bilemeyebiliyor. Oysa beslenmenizde benimseyeceğiniz bazı maddeler ile 2019’u daha sağlıklı ve daha rahat geçirebilmeniz mümkün.
İşte bu maddeler:
1) Popüler diyetlerden korunun: Kısa sürede fazla kilolar vermek çoğu kişinin hayali ve ne yazık ki bunu vaad eden birçok popüler diyet var. Fakat bu şekilde verdiğinizi zannettiğiniz kilolarınız kısa süre sonra fazlasıyla size geri gelebilir. Sizden sağlığınızı da götürebilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerilerine göre bir kişinin ayda 2-4 kg arasında kilo kaybı normaldir. (Bu değer yaş, cinsiyet, aktivitelere göre farklılık gösterebilir.) Verdiğiniz kilonun geri gelmemesi ve uyguladığınız programların bir ömür sürdürülebilir, yaşanılabilir, uygulanabilir olması bu noktada çok önemlidir. Uyguladığınız programda kaçamaklarınız dahi olsa pes etmek yerine kaçamaklarınızın telafisini öğrenerek yola devam etmelisiniz.
2) 2019’da daha çok su için: Sağlıklı ve temiz bir vücudun en önemli ihtiyaçlarından birisi de sudur. Metabolik olayların gerçekleşebilmesi için vücudun suya ihtiyacı vardır. Yetişkin bir bireyin gün içerisinde yaklaşık 2,0-2,5 litre su içmesi istenirken bu ihtiyaç hamilelerde, sporcularda, emzikliliklerde, diüretik sıvı alanlarda ve yaşlılarda değişiklik gösterebilir. Yeterli su içip içmediğinize idrar renginize bakarak karar verebilirsiniz. Koyu idrar rengi suyu yetersiz içtiğinizin göstergesidir.
3) Sofralarınızı renklendirin: 2019’da besin gruplarını ve besin ögelerini eksik tüketmediğinize emin olun. Sofralarınızı ve menülerinizi renklendirin. Olabildiğince çeşitli beslenin. Et, süt, tahıl, sebze gruplarını yeterli ve dengeli tükettiğinize vitamin ve mineral eksikliklerinizin olmadığına emin olun. Her hangi bir eksikliğinizin olduğunu düşünüyorsanız bir uzmana danışmadan kesinlikle takviyeleri kullanmayın.
4) Yemekleri tatmadan tuz eklemeyin: Çoğu kişi daha yemeği tatmadan tuz ekleyebiliyor bu gereksiz tuz tüketiminizi tetikleyen çok büyük bir hatadır. Sizin de böyle bir alışkanlığınız varsa mutlaka bu alışkanlığınızı değiştirmeye çalışın. Bir anda değiştiremiyorsanız bile yavaş yavaş deneyin. Önce yemeklerinizi tadın sonrasında eklemek istiyorsanız tuz ilave edin.
5) Sofralarınızda baharatlara da yer verin: Toplum olarak baharatları çok fazla aktif olarak kullanma alışkanlığına sahip değiliz. Fakat baharatların faydalarından 2019’da faydalanacağınıza söz verin ve sofralarınız da kimyon, kekik, fesleğen, biberiye, kakule, zencefil, zerdeçal gibi fonksiyonel özellikleri olan baharatlara yer açın.
6) Bağırsaklarınıza iyi bakın: Bağırsaklarımız ikinci beynimiz. Ve artık kişinin sağlıklı olması bağırsak sağlığına da bakılarak karar verilen bir konu. Bu nedenle 2019’da özellikle kefir, probiyotik yoğurt, probiyotik eklenmiş ürünler gibi probiyotik besinler ile beslendiğinize, probiyotiklerin etkisini arttırabilmek içinse soğan, kurubaklagiller, muz gibi prebiyotikleri tükettiğinize emin olun.
7) Hayatınıza egzersizi ekleyin: Sadece zayıflamak değil sağlıklı olabilmek için de egzersize ihtiyacımız var. Bu nedenle hayatınıza sporu ekleyemiyorsanız dahi egzersizi eklemeyi ihmal etmeyin. Hareketli bir yaşamı benimseyin.
8) Doymak için yemek yemeyin: Vakit kısıtlılığı, hayatın hızlı akışı, hazır besinlere ulaşım kolaylığı artık kişileri ne yazık ki sağlıklı besinler tercih edebilmekten alıkoyuyor. Ve kişi sağlıksız da olsa Nasılsa doyarım. Ne fark eder bu seferlik de böyle olsun.’ diyebiliyor. 2019’da kendinizin her işten önemli olduğunu benimseyin. Eğer ki o an tüketecek vaktiniz yoksa gün içinde öğün saatlerinizi ve içeriklerini doğru bir şekilde ayarlayın. Böylece hem işinize hem de öğünlerinize zaman bulmuş olacaksınız. 2019’da doymak için değil faydalanmak için yemek yiyin.
DİYETİSYEN DENİZ ZÜNBÜLCAN
https://www.facebook.com/pg/dyt.denizzunbulcan/photos/?ref=page_internal