Şişmanlık, sağlıklı beslenme zayıflama ve alternatifli diyet listesi üç uzman doktorun hazırladığı raporda yer alıyor
      Çağımızın en önemli sorunlarından biri de şişmanlık. Teknolojinin getirdiği durağan yaşam şekli, ayaküstü beslenmenin ağırlık kazanmasıyla birlikte başta kadınlar olmak üzere şişman insan sayısını artırıyor (gelişmiş ülkelerde her 100 kişiden 50’si şişman). Durum böyleyken fiziki güzellik ve sağlık konusunda artan bilinçle ideal ağırlığa ulaşmanın yolları deneniyor. Zayıflama sektörünün ortaya attığı bin bir diyet şekli havalarda uçuşuyor. Ancak çoğu aşırı düşük kalorili ve yetersiz beslenmeyi beraberinde getiren bu şok diyetler yarardan çok zarar getiriyor. Diyetin ardından ani kilo alımı, ardından yine diyet derken kişi bir kısır döngü içine giriyor. Peki birçok sağlık sorununu hazırlayan fazla kilolardan nasıl kurtulacağız? Tabii ki bu işin şarlatanı değil uzmanı olan kişilerin yardımıyla. Biz de bunu yaptık. İstanbul Tıp Fakültesi Dahiliye Anabilim Dalı’dan üç beslenme ve diyet uzmanı doktor, Milliyet okurları için günlerce çalıştı. Ve A’dan Z’ye şişmanlığı, sağlıklı beslenmeyi ve nasıl kilo verileceğini, alternatifli diyet listelerini içeren bir rapor hazırladı. Dr. Şule Teko, Dr. Emel Özer ve Dr. Zeynep
Koç’un hazırladığı bu ayakları yere basan, bilimsel, uygulanması kolay ve sağlıklı diyetle sağlıklı bir yaşam sizi bekliyor. Haydi hep birlikte yaza daha sağlıklı, daha formda ve ince girelim.
Dr. Teko, Dr. Özer ve Dr. Koç hazırladı
Milliyet 2000 okurları için özel hazırlanan diyete, İstanbul Tıp Fakültesi Dahiliye Anabilim Dalı’ndan üç beslenme ve diyet uzmanı doktor, titiz bir çalışmayla imza attı. Soldan sağa: Dr. Şule Teko, Dr. Emel Özer ve Dr. Zeynep Koç.
     Â
Kulağınıza küpe olsun     Â
Zayıflamak aç kalmak demek değildir.İster estetik kaygılar ile, ister sağlık sorunları ile, isterse isteğe bağlı olsun, her zayıflama diyeti bireyin dengeli beslenmesini sağlamalıdır.Diyete başlamadan önce mutlaka bir sağlık kontrolünden geçmeniz gerekir.Şişmanlığınızın nedeni aşırı yemek olabileceği gibi, bir hastalığın belirtisi veya uzantısı da olabilir. Öncelikle bu belirlenmelidir.Ailenizde, özellikle birinci derecedeki akrabalarınızda kalıtsal bir hastalık (şeker hastalığı, böbrek hastalıkları, kalpdamar hastalıkları gibi) mevcut ise sizde de ortaya çıkma riskinin şişmanlıkla arttığını unutmayın.
      Kendi başınıza veya diyetisyenler dışındaki bir kaynaktan elde ettiğiniz her diyet kalıtsal olarak taşıdığınız veya bugüne kadar mevcut olduğu halde ortaya çıkmamış hastalıklarınızı aşikar hale getirebilir ya da hızlandırabilir.Uygun olmayan diyetlerle;
      A) Vücut direncinizin azalmasına bağlı olarak enfeksiyonlara yakalanma riskiniz artar,
      B) Kansızlık gelişebilir,
      C) Kandaki üre ve yağlarınız yükselebilir.
      D) Açlığa bağlı hipoglisemi(kan şekeri düşüklüğü) ataklarınız olabilir.
      E) Tansiyonunuzun düşmesine bağlı fenalaşma, baş dönmesi, baygınlık gibi durumlar ortaya çıkabilir.Zayıflama amacı ile yapacağınız diyet mevcut sağlığınızı korumalı, herhangi bir sağlık probleminiz (kan yağları yüksekliği, hipertansiyon, kan şekeri yüksekliği vb) var ise bu problemin tedavisine yönelik diyetsel değişiklikleri de içermelidir.Zayıflamaya başlamadan önce diyetisyeninizle beraber bu süreçteki hedef ve amaçlarınızı en doğru şekilde saptamanız gerekir. Bu hedefler arasında
      A) İdeal ağırlığınızın belirlenmesi,
      B) Bu ağırlığa tahmini ne kadar sürede ulaşılacağı,
      C) Aylık veya haftalık kilo kaybınızın ne kadar olacağı,
      D) Günlük fiziksel aktivitelerinizin belirlenmesi,
      E) Aktivitenizi artıracak değişiklikler yer almalıdır.Diyette hedef yalnızca ağırlık kaybının sağlanması değildir. Bunun yanı sıra hedeflenenler şöyle sıralanabilir:
      A) Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının kazandırılması,
      B) Yanlış olan yeme alışkanlıklarının düzeltilip, doğru yeme davranışlarının kazandırılması,
      C) Günlük enerji alım kontrolünü kendi kendinize yapacak düzeyde beslenme bilgisinin kazandırılması,
      D) Günlük enerji harcamasını artıracak fiziksel aktivite önerilerinin alınması,
      E) Diyet sonrası kilonun muhafaza edilmesine yönelik beslenme bilgilerinin edinilmesi ve uygulanmasının sağlanması bulunuyor.
     ÂBunları söylüyorsanız, kolları sıvayın
     ÂNefes darlığı çekiyorum, merdiven bile çıkamıyorum.Tansiyonum kilomla beraber yine yükseldi, acilen kilo vermem gerekli.Bizimkilere bugün hangi tatlıyı yapsam, diyete de baÅŸladım ama canım çok çekti.Bu yaz yine bikini giyemeyeceÄŸim.Doktorum çok sinirlenecek. Bu kilolarla bu kan ÅŸekeri nasıl düşer.Tabii bacaklarım aÄŸrır, varislerim artar, tabanım çöker.SinirlendiÄŸimde kendimi buzdolabının önünde buluyorum.AyÅŸe’nin aldığı elbiseye bayıldım ama ben o modeli giyemem ki, acilen zayıflamalıyım.Düğüne kadar 10 kilo veremezsem o gelinliÄŸi giymem hayal.ArkadaÅŸlarımın “şiÅŸko" demelerinden bıktım.En aÄŸrıma giden ne biliyor musunuz, iÅŸlerine gelince “tontonöları oluyorum, iÅŸlerine gelmeyince “hımbılöları.ÇocuÄŸum geçen gün ilk defa “anne ne kadar ÅŸiÅŸmansın" dedi.O kadar emek verip tatlı, börek yaptım, kimse yemedi, oturdum hepsini yedim.Ailem kilolarım nedeniyle evde kalacağımı söylüyor, nasıl kilo vereceÄŸimi bilmiyorum.öBir dirhem et bin ayıp örter" deyiÅŸini ilke edindim.Ben halimden memnunum, ne olmuÅŸ yani 90 kiloysam.Bizi alan almış, satan satmış. Bu yaÅŸtan sonra manken mi olacağım.Hıh ne o öyle çırpı bacaklar, çöpten kollar. Kadın dediÄŸin biraz etli butlu olur.
     ÂYarın: Bir testle kendimizi tanıyalım