Genel SağlıkDiyabet ve Enfeksiyon Riskleri

Diyabet ve Enfeksiyon Riskleri

22.02.2014 - 23:03 | Son Güncellenme:

Ciddi bir durum olan şeker hastalığı (diyabet) yüksek kan şekeriyle belirlenen bir hastalıktır ve vücuttaki birçok sistemi etkiler.

Diyabet ve Enfeksiyon Riskleri

Ciddi bir durum olan şeker hastalığı (diyabet) yüksek kanşekeriyle belirlenen bir hastalıktır ve vücuttaki birçok sistemi etkiler.Bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyonlara karşı koruduğu için, şeker hastalarıgenellikle normal insanlardan daha fazla enfeksiyon yaşar. Nöropati (hissiyatınazalmasına yol açan sinir tahribatı) gibi diğer faktörler de enfeksiyongelişimine katkıda bulunabilir. Nöropati sebebiyle yaralanma durumundadiyabetik insanlar daha zor fark edebilir. Bu da enfeksiyonun kötüleşmesi ihtimaliniartırır. Azalan kan akışı da şeker hastalarında enfeksiyon riskini artırır.

Haberin Devamı

Şeker hastaları ayaklar başta olmak üzere alt ekstremitedeenfeksiyonlara açıktır. Hissiyatın azalması ve kan akışının azalması diyabetikayak enfeksiyonlarını artırabilir. Şeker hastaları ayakkabısında taş olmasınaveya ayakta kabarcıklar gelişmesine rağmen bunu fark etmeyebilir. Şekerhastalığı cildi kuruttuğu için ayaklarda çatlaklar oluşabilir ve bunlarenfeksiyon riskini artırır. Ülserlerin gelişmesi de daha olasıdır. Bu tipenfeksiyonlar ayağın veya bacağın kesilmesine kadar gidebileceğinden düzenlikontroller çok önemlidir.

İdrar kanalı enfeksiyonu veya sistit, böbrek enfeksiyonuveya piyelonefrit şeker hastalarında daha sık görülür. Şeker hastası kadınlardabu oran şeker hastası erkeklerden daha yüksektir. Genellikle enfeksiyona E.Koli bakterisi yol açar. Tedavisinde antibiyotik kullanılır.

Haberin Devamı

Kötü huylu dış kulak iltihabı, en çok şeker hastalarında vebağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde görülen, çevredeki doku ve kemiklereyayılan bir dış kulak iltihabıdır. Genellikle Pseudomonas bakterisinin sebepolduğu bu durum yüzücü kulağı gibi başlar ama kafatasının kemiklerine, beyne vesinirlere yayılır. Belirtileri ateş, kötü kokulu akıntı, kulak ağrısı ve duymakaybıdır. Uzun süreli antibiyotik tedavisi gerektirir. Kulağı yüzdükten sonra iyicekurulamak ve kirli sulardan uzak durmak korunmayı sağlar.

Mukormikoz ölümcül olabilecek bir enfeksiyondur ve Mucoralesadlı bir mantarın sporlarını nefesle içeri çekmekten oluşur. Bu mantar sadecebağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde soruna yol açar. Kan şekeri kontrolaltına alınmamış şeker hastalarında etkili olabilir. Rinoserebral mukormikozenfeksiyonun en sık görülen türüdür ve burnu, sinüsleri, beyni etkiler. Uzunsüreli antibiyotik tedavisi, kan şekerinin kontrol altına alınması veya hasargörmüş dokuların ameliyatla alınması tedavi amacıyla uygulanabilir.


Şeker Hastalığı Geliştiğinde Hangi Organlar Etkilenir



Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar