11.08.2017 - 11:36 | Son Güncellenme:
Teknolojinin hızla ilerlemesi ve hayatımızdaki hemen her şeyin dijitalleşmesiyle birlikte diş hekimliğinde uygulanan yöntemler de değişti. Artık teşhisten tedaviye her alanda dijital teknolojilerin kullanımı hem tedavinin daha etkin ve öngörülebilir, hem de çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmesini mümkün kılıyor. Estetik Diş Hekimi Mert Kalak "Dişte Dijital Dönemi" anlattı...
10 dakikada diş tasarlanıyor
Diş protezi yaptıranların çok iyi bildiği, uzun ve oldukça meşakkatli bir süreç vardır. Kaplama diye tabir ettiğimiz kuron/köprü yapılacak olan dişler kesilir, bir kaşıkla ağızdan ölçü alınır ve geçici dişler yapılırdı. Yaklaşık 1-2 hafta boyunca bu geçici dişler ağızda beklerken, laboratuvarda el işi yöntemlerle yapay dişler hazırlanırdı. Dijital teknolojilerin kullanılmasıyla artık dişler kesildiği gün tüm bu işlemler bitirilip yeni dişler yerleştirilebiliyor. Aynı gün içinde tedavinin bitmesi çok büyük bir avantaj. Ağız içi kamerayla dijital olarak alınan ölçü, bilgisayar ortamına anında aktarılıp laboratuvara internet üzerinden gönderiliyor. Laboratuvarda da yine bilgisayar üzerinde tamamen dijital ortamda 3 boyutlu olarak yeni dişler tasarlanıyor. Bilgisayar kontrolündeki CEREC cihazı 5 ila 10 dakika gibi kısa bir sürede önceden hazırlanmış seramik blokları işleyerek bilgisayarda tasarlanan hali almasını sağlıyor. Tüm işlemler bilgisayar ortamında yapıldığı için hata payı yok diyebiliriz.
İmplantlar önce sanal ortamda yerleştiriliyor
Dijital teknolojiler sadece diş yapımında değil, dental implant gibi cerrahi işlemlerde de oldukça işlevsel. Eksik olan dişlerin yerine yerleştirilecek olan implantlar bilgisayar ortamında sanal olarak hastanın dijital modeline yerleştiriliyor. Bu şekilde implantların en ideal pozisyonları sanal ortamda tespit ediliyor. Bu aşamaya kadar hastaya henüz bir müdahale söz konusu değil, her şey hasta evindeyken hekimlerin sanal provaları şeklinde ilerliyor. Tespit edilen ideal implant pozisyonları kaydedilip, implantların bu konumlara yerleştirilmesini sağlayan bir rehber plak üç boyutlu sistemler tarafından hazırlanıyor.
Dijital gülüş tasarımı
Diş hekimliğinin yeni yüzü diyebileceğimiz dijital teknolojilerin kullanıldığı ve hekimlere çok yardımcı olduğu bir diğer alan ise estetik tedaviler. Daha iyi bir gülüşe sahip olmak isteyen hastalara dijital gülüş tasarımı konsepti uygulanabiliyor. Bu konsepti uygulayan hekimler önce hastalarından fotoğraflar ve dijital ölçüler alıyor. Bilgisayar yazılımları kullanılarak bu fotoğraflar üzerinde kişinin yüzüne en uygun dişler tasarlanıyor. Bu analizlerin ve tasarımın bilgisayarda yapılması, hekimin hastayla yüzyüzeyken o an farkedemeyebileceği pekçok detayı daha kapsamlı ele alabilmesini sağlıyor. Daha sonra bu tasarım 3 boyutlu yazıcı aracılığıyla bir modele dönüştürülüp hastanın ön dişlerinin üzerine, bir maket yerleştirir gibi yerleştirerek prova yapılıyor. Bu provada hasta son halini daha başlamadan görebiliyor ve isterse değişiklikler yaptırabiliyor. Böylece hastaların estetik beklentisi tam olarak yakalanabiliyor.
İğne korkusunu yenmek mümkün
Tüm bu işlemlerin uygulanabilmesi için her şeyden önce, herkesin çok yakından tanıdığı anestezi uygulaması, yani dişlerin uyuşturulması gerekiyor. Dijital teknolojiler bu aşamada da yardımımıza koşarak, dijital anestezi uygulaması ile daha konforlu bir tecrübeyi mümkün kılıyor. “İğnefobisi” kavramını tarihe karıştıran bilgisayar kontrollü anestezi uygulaması, tüm diş hekimliği uygulamalarının başında gelen anestezi aşamasını hem hastalar hem de hekimler için oldukça kolaylaştırıyor…