05.05.2021 - 16:01 | Son Güncellenme:
Bruksizm hastalığı başlangıçta kendini belli etmeyebilir. Özellikle uyku sırasında bilinç dışı olarak diş gıcırdatma gibi şikayetlerle farkına varılır.
Diş sıkma (bruksizm) nedir?
Diş sıkma yani bruksizm hastalığı, kişinin bilinç dışı olarak dişlerini sıkması ve gıcırdatması davranışıdır. Bu davranış özellikle geceleri görülür. Kişi uyku sırasında fark etmeyebilir ancak yanında bulunan kişiler dişlerin çıkardığı gıcırtıları duyabilir. Benzer davranışlar gündüz de görülebilir. Hastalığı belirleyen kriter diş sıkma hareketinin bilinçli yapılmamasıdır.
Bruksizm çocukluk ve ergenlik dönemi gibi erken yaşlarda başlar. Tedavi edilmediği takdirde ilerleyen dönemlerde ağzı hiç açamama gibi ağır durumlar yaşanabilir.
Bruksizmin Sebepleri Nelerdir?
Bruksizm erken yaşlarda ağır strese maruz kalma nedeniyle ortaya çıkar. Duyguların ifade edilmemesi, stresin uygun yollarla atılamaması durumunda kişide diş sıkma davranışı baş gösterebilir. Tedavi edilmemesi ve mevcut durumun değişmemesi halinde yaşla birlikte problem de büyür.
Dişleri sıkmak hangi sorunlara yol açar?
Diş sıkma hastalığı ilk başladığı dönemlerde pek fark edilmeyebilir. Özellikle geceleri dişler sıkıldığı için sabah kalkıldığında ağız ve çene bölgesinde ağrılar ya da baş ağrısı görülebilir. hastalığın ilerlediği dönemlerde ağrılar artar ve ağız açmakta zorluk yaşanabilir. Çene eklemlerindeki ağrılar da bruksizm belirtisi olabilir.
Geceleri diş gıcırdatma yaşandığı için uyku sırasında dışarıdan diş gıcırtısı sesleri duyulabilir. Hastalığın fark edilmesi genellikle hastanın yakınları tarafından bu gıcırtılar nedeniyle olur.
Hastalık tedavi edilmediği takdirde dişlere bilinç dışı da olsa sürekli baskı uygulanması nedeniyle problemler ortaya çıkabilir. En önemli problem de dişlerin aşınmasıdır.
Diş Sıkma Hastalığının Tedavisi Var mı?
Diş sıkma hastalığı strese bağlı bir psikolojik hastalık olduğu için asıl tedavi de psikiyatristler tarafından yapılmalıdır. Stresi doğuran olay ve olguların ortadan kaldırılmasında da fayda vardır.
Psikiyatristler ya da psikologlar terapi yoluyla tedavi yöntemi uygulayabilir. Hastalığın altta yatan sebebine göre ilaç tedavisi de uygulanabilir. Antidepresan türü ilaçlar kişinin rahatlamasını sağlayacaktır. Yine doktor tavsiyesiyle kas gevşetici ilaçlar da kullanılabilir.
Ayrıca dişlerin ve çenenin zarar görmüş ihtimaline binaen diş hekimleri tarafından da tedavi edilmelidir. Diş hekimleri tarafından önerilen ve "gece koruyucuları" adı verilen plakların kullanılması dişlerin birbirine temasını ve zarar görmesini engeller.