Zirkonyum, porselen kuron altyapısı olarak gri metal yerine kullanılan beyaz bir alaşımdır. Günümüzde estetik beklentilerin artmasıyla porselen kaplamaların altında metal altyapılar yerine beyaz olan zirkonyum altyapılar kullanılmaktadır. Zirkonyum kaplamalar doğal dişlerimiz gibi ışığı geçirme özelliklerinden dolayı özellikle estetiğin önemli olduğu ön bölge dişlerde daha çok tercih edilmektedirler. Zirkonyumun ışığı geçirme özelliğinden dolayı zirkonyum kaplamalı dişler, metal altyapılı porselen dişlere göre daha canlı ve parlak görünürler. Bir diğer önemli özelliği de metal altyapılar gibi alerjen maddeler içermemesidir.
Zirkonyum Kaplamalar Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
-Beyazlatma ile sonuç alınamayan renklenmiş dişlerin kaplanmasında.
-Şekil ve boyut olarak estetik görünmeyen dişlerin kaplanmasında kullanılabilir.
-Metal altyapılı porselen içerisindeki maddelere duyarlı olan alerjik bünyeli hastalara porselen kaplamalar yapmak için kullanılır.
-Dişlerde çapraşıklık bulunan hastalarda ortodontik tedavinin tercih edilmediği durumlarda.
-Ön bölge implant üstü protezlerde.
-Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgulu dişlerin restorasyonunda.
Zirkonyum Kaplamalar Nasıl Uygulanır?
Uygulama aşamaları metal altyapılı porselenlerle aynıdır. Dişler bir miktar küçültüldükten sonra ağza uygun kaşıklarla ve hassas ölçü maddeleriyle ölçü alınıp laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda model üzerinde istenilen renk ve boyutlara göre önce zirkonyum altyapı ardından porselen yapılır. Son olarak klinik ortamda dişe uyumlandırılan kaplama özel yapıştırıcılarla dişe daimi olarak adapte edilir.
Zirkonyum Dişler Kırılır Mı?
Zirkonyum kaplama sert bir cisim değdiğinde ya da ters bir kuvvet geldiğinde kırılabilir fakat bu risk neredeyse doğal dişler kadardır. Bu kırılmalar büyük oranda klinikte tamir edilebilmektedir.
Dt. Mesut OKTAY