20.10.2015 - 16:54 | Son Güncellenme:
20-26 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası sebebiyle açıklama yapan Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aysun Bölükbaşı Mamak, diş gıcırdatmanın tedavi yöntemlerini anlatıyor.
Türkiye’de her iki kişiden birinde görülen dişsıkma ya da dişgıcırdatma, dişlerin kapanma şeklinden ya da çene eklem bozukluklarından kaynaklıolsa da genellikle stres en önemli nedeni arasında gösteriliyor. Uyku bozukluğu yaşayan pek çok kişi dişsıkma ya da gıcırdatma problemi yaşadığınıbilmiyor.Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aysun Bölükbaşı Mamak yanak alt kısmında bulunan çiğneme kasına yapılan botoksla kastaki stres kaldırılarak istenmeyen kasılmalar yok edilebildiğini belirtiyor.
Dişgıcırdatma ve sıkma ağız ve dişsağlığınıolumsuz etkilediği gibi yüz şeklinde deformasyon meydana getiriyor. Dişsıkma esnasında çene kemiğine ve eklemine yaklaşık 5 ton ağırlığında güçuygulanıyor vezaman içerisinde dişlerde sallanma, dişetinde geri çekilme ve dışkırılmalarına neden olmasının yanısıra çene yapısınıda bozarak yüz estetiğini bozuyor.
Çözüm Çok Kolay: Botoks
Özellikle stres altındaki çalışanlar ve üst düzey yöneticiler, işkonusunda takıntılıkişiliğe sahip bireyler risk teşkil ediyor. Gece plağıolarak adlandırılan şeffaf aparey tek başına yeterli olmadığında botoks tedavisi öneriliyor. Dişgıcırdatma ve sıkma sorununa olumlu cevap veren botoksenjeksiyonlarıdoğru uygulamayla kastaki stresi kaldırarak kontrol dışıistenmeyen kasılmalarıengelliyor ve 6-9 ay etki gösteriyor. Kısa ve ağrısız bir işlem olan botoks tedavisi yanak altıkısımda bulunan çiğneme kasına uygulanıyor.
Diş Gıcırdattığınızı Nasıl Anlarsınız?
• Uyandığınızda yanaklarınız ağrıyorsa
• Yutkunma zorluğu yaşıyorsanız
• Ağzınızırahat açamıyor, gün içinde ağrıhissediyorsanız
• Kulak ve başa yayılan ağrılarınız varsa
• Ağız açıp kaparken zorlanma ve ses çıkarıyorsanız uykuda dişgıcırdatıyor olabilirsiniz.