16.09.2021 - 08:58 | Son Güncellenme:
Diş çürükleri konu olduğunda bu sorunun tedavisi için başvurulan yöntemlerden biri diş dolgusu olmaktadır. Bu sebeple diş dolgusu konusu çok fazla insanın merak konusunu oluşturmaktadır.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Öncelikle yapılması gereken işlem çürüyen dişin temizlenmesi olmaktadır. Dişin çürükten ve artıklardan temizlenmesinin sonrasında diş dolgusu uygulaması yapılır. Fakat bu aşamadan ilk olarak hastanın herhangi bir acı yahut ağrı hissetmemesi adına lokal anestezi yapılır. Lokal anesteziyle yalnızca müdahale edilecek olan bölgenin uyuşması sağlanmaktadır.
Uyuşturma işlemi dişe yönelik olarak hangi dolgu materyali kullanılırsa kullanılsın, hasta bakımından bu işlemin son derece konforlu bir süreç eşliğinde tamamlandığını söylenebilmektedir. Dişe yönelik olarak gerekli temizliğin yapılmasından sonra dişte bir boşluk oluşur. Dişteki çürük ve hasara göre yahut kırılan dişte meydana gelen bu boşluğun dişin yapısına ve gerçek formuna uygun bir biçimde doldurulmasının gerekliliği söz konusudur.
Çürük diş dolgusunda kullanılacak olan malzemeye bağlı olarak dolgunun en kısa sürede donmasının sağlanması için özel tıbbi bir cihazın da kullanımı söz konusu olabilir. Hastanın diş dolgusu işleminin tamamlanmasının ardından ağzını açıp kapatması ve hareket ettirmesi istenmektedir. Böylelikle dolguda hastayı rahatsız edecek nitelikte bir çıkıntı veya fazlalık olup olmadığının hasta tarafından kontrolü sağlanmaktadır. Rahatsızlık veren bir durum olması halinde diş hekimi fazla olan bölümü inceltme, kesme veya alçaltma gibi yöntemlerle sorunu düzeltir. Bu son aşamayla birlikte dolgu uygulaması da tamamlanmış olur.
Dolgu Tedavisi Neden Yapılır, Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak diş dolgusu, diş çürüklerinin temizlenmesinin sonrasında oluşan boşluğu gidermek amacıyla yapılır. Dişlerde oluşan çürüğün yanı sıra travma da dişin iç kısmında bulunan pulpanın zarar görmesine enden olabilmektedir. Dolayısıyla dişteki sinirlerin iyileşmeyecek kadar hasar görmesi halinde de kanal tedavisiyle dolgu uygulaması yapılması kaçınılmaz olabilmektedir. Diş kırıkları, daha önce yapılmış olan dolgunun düşmesi, aşınması gibi durumlar da dişte çatlak oluşması gibi sorunlar söz konusu olduğunda diş dolgusu uygulanması gerekli olabilmektedir.
Diş dolgusu çeşitlerinin varlığı da söz konusudur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Amalgan dolgular,
- Porselen dolgular, - Altın dolgular,
- Kompozit dolgular,