SağlıkDiastolik Kan Basıncı Nedir? Neden Düşer Ve Neden Yükselir?

Diastolik Kan Basıncı Nedir? Neden Düşer Ve Neden Yükselir?

07.07.2022 - 14:37 | Son Güncellenme:

Tansiyon sistolik ve diastolik şeklinde iki bileşenden meydana gelmektedir. Diastolik kan basıncının ne anlama geldiğini, yükselme ve düşme nedenlerini sizler için derledik.

Diastolik Kan Basıncı Nedir Neden Düşer Ve Neden Yükselir

Diastolik kan basıncı, kalbin gevşeme durumunda dahi damar duvarında yer alan basınç demektir. Diastolik değer şeklinde de yazılabilmektedir.

Haberin Devamı

Diastolik Kan Basıncının Anlamı 

Diastolik değerin birimi milimetre cıva olmaktadır. Halk arasında küçük tansiyon olarak bilinmektedir. Dolayısıyla internet araştırmalarında da bu isimle görünmektedir. Tansiyonun normal değeri 120-130/70-80 mmHg şeklindedir. 120-139/80-89 mmHg değeri prehipertansiyon sayılmaktadır. Bunun üstüne çıkan değerler ise hipertansiyon olarak adlandırılır ve hastalık kategorisine girer. 

Diastolik Kan Basıncının Yükselme Nedenleri 

Dialostik kan basıncı bazı genetik ve çevresel etkenler nedeniyle yükselebilmektedir. Bunlar arasındaki en önemli iki sebep şunlar olmaktadır: Birinci dereceden akrabalarda yüksek tansiyon bulgusu, kişide hipertansiyon görülme olasılığını arttırmaktadır. 

Haberin Devamı

Hipertansiyona yol açan diğer nedenler şöyle sıralanabilir: Aşırı tuz tüketimi, böbrek tümörleri, şeker hastalığı, gebelik, kilo fazlalığı, alkol ve sigara kullanımı, kolesterol yüksekliği olabilmektedir. 

Diastolik Kan Basıncının Düşme Nedenleri

Diastolik tansiyon 70 mmHg ve altına düştüğünde küçük tansiyon olarak adlandırılmaktadır. Hipotansiyon durumu bazı durumlarda küçük tansiyon düşüklüğünde ortaya çıkmaktadır. Buna yol açan nedenler şunlar olmaktadır: İlaç kullanımı, yaş ilerlemesi, kalp hastalıkları, beslenme alışkanlığı ve dehidrasyon şeklindedir. 

Dehidrasyon halk arasında pek bilinmeyen bir kavrama işaret etmektedir. Bu durum halinde ishal, kusma, terleme, damar yaralanması görülmektedir. Bunlar bedenin aşırı miktarda kan yahut sıvı kaybettiği durumlarda damar çeperine ulaşan basıncın azaldığının sinyalini vermektedirler. Azalan basınç neticesinde diastolik kan basıncı yani küçük tansiyon düşmektedir. 

Küçük tansiyon düştüğünde kişide baş dönmesi, görme bozukluğu, halsizlik, mide bulantısı meydana gelebilmektedir. Tedavi esnasında hastanın kaybettiği sıvıyı geri kazandırmak adına sıvı takviyesi yapılmaktadır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar