Editörün SeçtikleriDeprem İstanbul'un haritasını değiştirdi

Deprem İstanbul'un haritasını değiştirdi

20.08.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Deprem korkusu ve ekonomik kriz nedeniyle İstanbul’da emlak haritası hızla değişiyor. Faydan uzak bölgelerdeki konut ve arsalara talep yağıyor

Deprem İstanbulun haritasını değiştirdi

Deprem İstanbul'un haritasını değiştirdi

Deprem korkusu ve ekonomik kriz nedeniyle İstanbul’da emlak haritası hızla değişiyor. Faydan uzak bölgelerdeki konut ve arsalara talep yağıyor

Emlakta yeni fırsatlar - 1
Fehim Genç / Fatih Çınar


• Nüfusun artışı, deprem korkusu ve farklı yaşam taleplerinin etkisiyle İstanbul yer değiştiriyor
• Karmaşadan uzak ama merkeze ulaşımı kolay olan yerlere ve zemini sağlam bölgelere kaçış sürüyor
• Depremden sonra fay hattına uzak olan Sarıyer, Beykoz, Şile ve Riva’daki arsalar adeta kapışılıyor
• Ulaşımın da verdiği kolaylıkla yeni konut projeleri ve ticaret merkezleri şehrin dışına doğru kayıyor
• Uzmanlara göre İstanbul önümüzdeki yıllarda Çorlu ve İzmit’le birleşecek

Gayrimenkul uzmanları İstanbul’un önümüzdeki yıllarda Anadolu yakasında İzmit, Avrupa yakasında ise Çorlu’yla birleşeceğini öngörüyorlar. Uzmanların; deprem kaygısı, sağlam zemin, ulaşım, kentsel gelişim, imar durumu ve müşteri tercihi kriterlerini değerlendirerek hazırladıkları ekspertiz raporlarına göre İstanbul’un yeni haritası şöyle şekillenecek:
Önümüzdeki beş yıl içinde İstanbul Çorlu ve İzmit’le birleşecek. Çatalca ve Silivri’ye ilgi artarak büyüyecek. Levent’te villalar birleştirilip ticaret merkezi olacak. Havaalanı çalışmaya başlayınca Kurtköy’ün önemi artacak. Körfez geçişi Kartal, Pendik, Tuzla’yı hareketlendirecek. Depremden kaçanlar Beykoz, Şile, Sarıyer, Zekeriyaköy’ü dolduracak. Ömerli ve Riva büyük projelerle parlayacak. Kavacık ve Kozyatağı’na talep devam edecek.
Avrupa yakası Beylikdüzü-Silivri eksenli gelişimine devam edecek ve yapılaşma Çorlu’ya doğru uzanacak. Bu bölgedeki konut yapılaşması Silivri ekseninde devam edecek. Toplu konutların yerini sanayi bölgeleri alacak. Çatalca’daki İstanbul-Trakya Serbest Bölgesi, Çorlu’daki Trakya Serbest Bölgesi ile Çorlu Havaalanı sanayinin gelişmesinde önemli rol oynayacak.

Sarıyer’e talep fazla
İkitelli’de başlayan konut ve ticari yapılaşma 2000’li yıllarda artarak devam edecek. İkitelli İstanbul’un en önemli ticari merkezlerinden biri olacak. Esenkent ve Boğazköy de konut açısından öne çıkacak.
Konut ve ticaret merkezlerinin peşisıra yükseleceği bir diğer bölge ise, Zekeriyaköy başta olmak üzere Sarıyer sırtları olacak. İstanbul’un nezih semtlerinden biri olarak gösterilen Zekeriyaköy, önümüzdeki yıllarda villalarıyla dikkat çekecek. İstanbul’un ticaret merkezi haline gelen Maslak da bu özelliğini koruyacak.
Levent-Maslak hattının el değmemiş kısımları ile Halkalı toplu konut formasyonu yeni rant bölgeleri olarak dikkat çekiyor. Levent ve civarında villa tipi müstakil konutların birkaçının arazisi birleştirilerek yerine yeni iş merkezleri dikilecek.

Kurtköy hareketlenecek
Halkalı bölgesi, Toplu Konut İdaresi projelerinin hayata geçmeye başlamasıyla canlılık kazanacak. 4 milyon metrekare alana kurulacak toplu konutlar ile Halkalı önümüzdeki yıllarda yatırımcıların gündeminden inmeyecek.
Kurtköy’de havaalanının yapımına başlanmasının ardından toplu konutlar birbiri ardından yükseldi. Havaalanının randımanlı çalışmaya başlamasıyla bu gelişme daha da artacak. Kurtköy’deki gelişmeden Kartal, Pendik, Tuzla ve Gebze de etkilenecek. Konut ve ticari yapılaşma İzmit’e doğru hızla yayılacak. Körfez Geçişi’nin tamamlanması da bu hareketi hızlandıracak. Körfez Geçişi; Gebze, Darıca ve çevresinde emlak fiyatlarını katlayacak. Yazlıkçıların tercihi olan Bayramoğlu da Tuzla-Pendik eksenli gelişmeden etkilenecek.

Sağlam zemine büyük rağbet
Yüksek bina korkusu nedeniyle zemini sağlam olan yerlerde arsa alıp, depreme dayanıklı bir veya iki katlı ev yapmayı düşünen insanların sayısı her geçen gün artıyor. Beykoz, Sarıyer, Zekeriyaköy, Şile’de zeminin sağlam olduğu yolundaki haberler nedeniyle arsa talebi bu bölgelerde yoğunlaşıyor.
Kurtköy’de havaalanı çevresindeki arsa fiyatları oldukça yüksek bir seviyede. Arsa fiyatlarının önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edeceği ve talebin önümüzdeki yıllarda Kurtköy ve Gebze’nin köylerine kayacağı belirtiliyor.
Ticari amaçlı talepler daha çok TEM karayolu ile havaalanını E-5 ve sahile bağlayan yollar üzerinde yoğunlaşıyor. Söz konusu yollar üzerindeki arsalar metrekaresi 30 milyon lira ile 60 milyon lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor. Uzun vadede Orhanlı, Kurnaköy, Emirli ve Aydınlı’nın gelişeceği belirtiliyor. Bu beldelerde imarsız arsalar 3-5 milyon liradan satılıyor.

İş merkezleri Gebze’ye kayacak
2000’li yıllarda önem kazanacak bir diğer bölge ise Şile ve köyleri. Şile, otobanın yapılmasıyla hafta sonları rahatlıkla gidilebilir hale gelecek.
Ömerli, yeni başlatılan özel projeler ile farklı kesimlerden alıcıların cazibe merkezi haline geliyor. Ulaşımı kolay ve belediye olması nedeniyle planlı kentleşmeye açık. İmar planları yapılmış ve özellikle de orman arazilerinin dikkatle korunmaya alınmış olması sayesinde, başının ağrımasını istemeyen yatırımcılar için ideal seçenekler sunuyor. Yatırımcıların ve inşaat firmalarının dikkatini üzerinde toplayan Ömerli deprem sonrası müstakil konuta dönüşen talebin primini en iyi toplayan yerlerden biri.
İstanbul’a biraz daha uzak ancak üretilen projeler ile gelecekte mega bir yerleşim alanı olacak diğer hedef bölge ise Riva. Riva’ya ulaşım, otoban inşaatı bitirildiğinde çok kolaylaşacak. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne bağlanacak yeni yol ile Kadıköy 32, Taksim 55 kilometre yakına gelecek. Riva’da yaşam başladığında bölgenin arazi ederi çok büyük bir hızla yükselecek.

Kozyatağı gelişimini sürdürecek
Gelişimini büyük ölçüde tamamlayan Boğazın Anadolu yakası da talep görmeye devam edecek. Ticaret merkezleri ve plazaların hızla yükseldiği Kavacık ve Kozyatağı da gelişimini sürdürecek. Ticari amaçlı yatırımların ise Gebze’ye doğru yöneleceği öngörülüyor. Kavacık ve Kozyatağı’nın doygunluğa ulaşması nedeniyle ticaret merkezleri TEM yolu üzerinden Gebze’ye doğru yol alacak.

Uzmanlarından gayrimenkul önerileri
Ömerli, Şile ve Riva’ya yatırım yapan kazanır
Reha Medin / Ulusal Emlakçılar Derneği Başkanı
Gelişen bölgeler arasında; Bahçeşehir, Çengelköy, Koşuyolu, Pendik, Maltepe, Kozyatağı, Ataşehir, Kartal, Ümraniye ve Sarıyer dikkat çekiyor. Toplu konut bölgeleri Kurtköy, Samandıra, Beylikdüzü, Yakacık ve Esenyurt’a olan talep devam edecek. Uzun vadeli yatırımlarda ise Şile, Silivri, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Beykoz, Riva ve Tuzla yatırımcıların gözdesi durumunda.

Zekeriyaköy ve Beykoz dikkat çekiyor
Ayşe Coşkun / Re/Max A.C. Yönetim Kurulu Başkanı
Sağlam zemin ve konut talebi her geçen gün artıyor. Bu kriterden yola çıkıldığında hem bakir hem de zemin sağlamlığı ile Beykoz öne çıkıyor. Avrupa yakasında Zekeriyaköy de benzer alternatifleri ile dikkat çekiyor. Beykoz, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Ömerli, Riva, Silivri ve Şile yatırım açısından elverişli bölgeler. Gelişmeye açık bölgeler ve toplu konutlara yapılacak yatırımlar da akıllıca olacak.

Kurtköy’de konutların yüzde 20’si dolu
Sabri Ateş / İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı
Gayrimenkul satışları çok özel bölgelerin haricinde tamamen dururken, kiralamalarda ise olumsuzluklar devam ediyor. Emlak sektörü bu olumsuzluk karşısında zor günler yaşıyor. Kurtköy’e yapılan havaalanı nedeniyle bölge cazip hale geldi. Doluluk oranı şu an yüzde 20’lerde. Havaalanında uçak trafiği hızlandığı taktirde bölgeye talep birden artacak.

YARIN: Ankara ve İzmir’de değişen gayrimenkul tercihleri ve yeni yatırım alanları




YAŞAM























Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Bayhan'ın baba acısı! 'Ateş düştüğü yeri yakar'
Bayhan'ın baba acısı! 'Ateş düştüğü yeri yakar'

Cadde | 29.04.2025 - 07:27

Şarkıcı Bayhan Gürhan trafik kazasında hayatını kaybeden babası Sabahattin Gürhan ile ilgili konuştu. Ünlü şarkıcı, 'Ateş düştüğü yeri yakar' dedi.

Yazarlar