Editörün SeçtikleriDayanılmaz çilek kokusu

Dayanılmaz çilek kokusu

03.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dayanılmaz çilek kokusu

Dayanılmaz çilek kokusu


Yaz günlerinin gelişini sokak satıcılarından takip etmek ayrı bir şölen. Şimdi tezgahlarda bol bol çilek var


       Çilek zamanı geldi. Sokaklarda seyyar tezgahlardan etrafa nefis bir çilek kokusu yayılıyor. En iyisi şimdi zamanıyken bol bol yemek. Bu narin meyve her türlü tatlıya yakışıyor. Puding, dondurma, reçel, likör, meyve suyu olarak ne isterseniz o oluyor. Şanti veya pudra şekeri ile yemenin de tadı başka tabi. Harika bir aroması olması nedeniyle de pastalarda çok iyi sonuçlar veriyor. Özellikle "yerli" dediğimiz küçük ve kokulu Bursa çileği reçel yapımı için ideal. Ama onun bulunduğu süre de kısıtlı olduğundan reçel sevenlerin ellerini çabuk tutması gerekiyor.
       Çilek gerçek bir C vitamini deposu. 100 gr. çilekte 59 mg. C vitamini, (ki bu oran limondan bile fazla) 1 mg. sodyum, 174 mg. potasyum, 21 mg. kalsiyum var. Kalorisi ise 37. Ancak eğer diyet yapıyorsanız, nasılsa meyvedir, bir şey yapmaz diyerek bol bol çilek yemeyin.
       Sağlık açısından da faydaları var çileğin. Kanı temizliyor, sindirim sistemini rahatlatıyor. Cilt için de faydalı olduğundan kozmetik sanayiinde kullanılıyor.
       Çilek yıkarken dikkat etmek gerek. Çünkü çok çabuk zedeleniyor. Bunun için önce su dolu bir kabın içinde bekletmek, süzdükten sonra da birkaç kez akan suyun altından geçirmek en iyisi. Sulanmaması için de yeşil kısımlarını yıkadıktan sonra temizleyin. Değişik tatlılar üretmeniz de mümkün. Mesela püre haline getirdiğiniz çileği bal ve süzme yoğurtla karıştırabilirsiniz.

Otellerde hareket var...

       Polat Renaissance İstanbul Hotel mevsimin uygunluğunu fırsat bilerek kuşkonmaz ve çilek festivali düzenliyor. Otelin Alman restoranı Bier Stube'de 1- 14 Mayıs tarihleri arasında devam edecek festivalde, kremalı taze kuşkonmaz çorbası, Hollandez soslu kuşkonmaz, ızgara karides ve kremalı havyar sos ile kuşkonmaz gibi çok özel reçeteler var kuşkonmaz bölümünde. Çilek mönüsü de insanın aklını çelecek türden. Gratine çilek, Grand Marnier likörlü ve vanilyalı dondurmalı çilek, çikolata üzerine çilek kulesi gibi reçeteler damak tadına hitap ediyor.
       Hilton İstanbul ise ülke mutfaklarını ve yemek kültürlerini tanıtmak için düzenlediği geleneksel 'Konuk Şef' etkinliğinin bu seferki konuğu Patric Cirotte. 6 Mayıs'a kadar devam edecek haftanın diğer konuğu Fransa'nın en ünlü şarap üreticilerinden Pascal Jolivet. Özel şaraplar eşliğinde Fransız mutfağının özel yemekleri tatmak isteyenlere duyurulur.

Günün Mönüsü

       Sebze çorbası
       Kabak mücver
       Tavuk sote
       Yoğurtlu çilek

Günün Yemeği

       Yoğurtlu Çilek
       10 kişilik
       Hazırlama süresi: 20'
       1 paket çilek jölesi
       1/2 su bardağı tozşeker
       500 gr. yoğurt
       250 gr. çilek
       1 paket vanilya
       1 fincan likör
       1 yemek kaşığı pudra şekeri
       Hazırlanması:
       Jöleyi üzerindeki tarife göre hazırlayın. Çilekleri küp şeklinde doğrayın ve yarısını yoğurt, vanilya, şeker ve likörle karıştırıp, jöleye ekleyin. Yuvarlak bir kaba aldığınız karışımı buzdolabında dondurduktan sonra servis tabağına ters çevirerek alın. Çileklerin diğer yarısını pudra şekeri ile birlikte robottan geçirin ve birkaç dakika kaynatın. Soğuduktan sonra yoğurdun üzerine dökün. Çilekle süsleyerek servis yapın.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar