05.03.2021 - 14:23 | Son Güncellenme:
Dünya genelinde en sık görülen davranış bozukluklarının başında anti sosyal kişilik bozukluğu gelir. Bireyin yaşamını tümüyle olumsuz etkileyen bu rahatsızlıkta, kişi dışarı çıkmakta ve diğer insanlarla diyalog kurmakta güçlük çeker. Kişi aşırı utangaç olabildiği için çekingen kişilik bozukluğu ile benzer belirtiler taşır.
Davranış Bozukluğu Nedir?
Davranış bozukluğu, türüne göre farklı belirtilerle ortaya çıkar. Kişilik bozuklukları adıyla da bilinen psikolojik rahatsızlıklara verilen genel addır. Kendi içerisinde Dramatik ve Eksantrik Davranış Bozuklukları olmak üzere ikiye ayrılır.
Davranış Bozukluğu Türleri Nelerdir?
1- Sınırda Kişilik Bozukluğu: (Borderline)
Kendisine manik depresyon teşhisi konmuş kişilerde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bir gün neşeli olan birey, ertesi gün hiçbir nedene bağlı olmaksızın mutsuz hissedebilir. Alkol ve madde kullanımı, kişinin gel-gitli bir ruh haline sahip olduğu sınırda kişilik bozukluğunu tetikler.
2- Narsistik Kişilik Bozukluğu:
Kişilik bölünmesiyle ortaya çıkan narsistik davranış bozukluğunda, birey kendisini diğer insanlardan üstün görme eğilimine sahiptir. Benliğinin bir parçası farklı bir kimliğe bürünür. Bunun neticesinde öz denetim yitimi ve yabancılaşma ortaya çıkar. Kendi karakterini ve yeteneklerini ön plana çıkarmaktan hoşlanan birey, diğer insanları yetersiz bulur ve sürekli eleştirir.
3- Şizoid:
Şizofreni olarak da bilinen şizoid kişilik bozukluğunda, kişi zihin tarafından yaratılan farklı bir evrende yaşar. Gerçekte var olmayan insanlarla iletişime geçer. Gerçek dünyaya karşı yabancılaşma içerisinde olan birey, giderek daha az insanla görüşmeye başlar. Hastalığın en son evresi katatonik şizofreni olarak tanımlar.
4- Paranoid Kişilik Bozukluğu:
Paranoid kişilik bozukluğunda hasta kafasında tasarladığı şeylerin gerçek olduğunu zanneder. Sürekli takip ediliyormuş hissi ile zarar görme endişesi paranoyayı beraberinde getirir. Kuşkucu bir kişiliğin yansıması olan paranoid kişilik bozukluğunun belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir.
5- Çekingen Kişilik Bozukluğu:
Utangaçlığın aşırı uçlarda yaşandığı bir davranış bozukluğu türüdür. Kişi sürekli reddedilme korkusu içerisindedir.
Davranış Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?
Davranış bozukluklarının tedavisinde genellikle iki yöntem izlenir. Bunlardan ilki ilaçla tedavi, ikincisi terapidir. Terapilerde kişinin bilinçaltına inilerek davranış bozukluklarına neden olan etkenler ortaya çıkarılır. Doğru ve erken teşhis ile birlikte hastalığın ilerlemesi durdurulur.