DAMAT PAÇASI TARİFİ
Tavuklar 2 litre su, 1 adet defne yaprağı ve karabiber eşliğinde kemiklerinden ayrılacak kıvama gelecek şekilde haşlanır. Bu suya tuz atılmamalı.
Haşlanan tavuk etlerini deri ve kemiklerinden ayırarak didiklenir. Etlerin üzeri kapatılarak bir köşede belkemeye alınır. kArta kalan tavuk suyu ise başka bir kaba süzülür.
Fırın 200 derecede ısıtılmaya başlatılırken, yemek yapılacak tepsi yağlanır. Yufkaların her biri tezgah üzerine yayılarak her biri 3'er kaşık yağ ile yağlanır. Yufkalar geniş parçalar halinde bölünür ve yağlı tepsiye döşenir.
Tepsideki yufkalar fırına verilir ve kızartılır. (Alt-üst kızartılabilir)
Sos için ise tereyağ, sıvı yağ ve un kokuları çıkana kadar kavrulur. Kavrulan un soğutulur. Ardından soğuyan una ise yumurta ve yoğurt eklenir ve karıştırılarak ocak üzerine alınır. Malzemeye 3-4 su bardağı tavuk suyu eklenir, bir süre yan muhallebi kıvamına gelene dek pişirilir. Tam bu sırada ise sosa sirke ve rendelenmiş, dövülmüş sarımsak da katılır. Ocağı kapartmadan 2 dakika önce de sosa tuz ve karabiber eklenir ve 2 dakika sonra ocak kapatılır.
Kızaran yufkalar tezgaha alınır, her yerine 3-4 su bardağı tavuk suyu dökülür. Tekrar fırına alınır ve tavuk suyu çekene kadar (5-7 dakika) fırında kalır.
Tavuk suyunu çeken yufkalar yeniden tezgaha alınır, daha önce hazırlanan tavuk etleri yufkaların üzerine döşenir. Son aşamada ise tavukların üzerlerine çok hafif tuz ve biber eklenir.
Son olarak tavukların üzerine hazırlanan yoğurtlu sos dokülür, yayılır ve tepsi tekrar fırına sürülür.
Yemek 15-20 dakika kadar fırında pişer.
Yemek pişerken tereyağ ve sıvı yağ ocakta karıştırılır ve kırmızı toz biber eklenir. fırından çıkan yemeğin üstüne bu yağlı sos gezdirilir.