25.03.2021 - 13:09 | Son Güncellenme:
Kan testi, alınan kan örneğinin incelenerek belirlenen özel değerlerin dengede olup olmadığının anlaşılması için yapılmaktadır. İncelenen değerlerin düşük ya da yüksek olması durumunda bazı hastalıkların teşhisi yapılması kolaylaşmaktadır.
CPR Nedir?
C-Reaktif Protein kısaca CPR olarak tanımlanmaktadır. Kanda bulunan akut faz reaktanlarından biridir. Yağ hücreleri ve karaciğerde üretimi yapılan bir proteindir. Vücutta iltihaplı bir durum olduğunda CPR seviyesinde değişiklik olmaktadır. CPR değerinin dengede olmaması yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunun habercisi olarak nitelendirilmektedir. Kandaki oranın dengede olması ise genel sağlık açısından önemli bulgulardan biridir.
CPR Normal Değer Aralığı Kaçtır?
Sağlıklı bir insanda CPR değerinin dengede olması gerekmektedir. Belirlenen normal CPR değer aralığı 0.5mg/L ve altında olmalıdır. CPR değerinin yüksek olması bazı hastalıklara işaret ettiği gibi bazı hastalıklar için de riskli bir grupta olduğunuzun göstergesidir.
Kanda CRP Yüksekliği Ve Düşüklüğü Ne Anlama Geliyor?
Basit bir kan testi olan CPR aç ya da tok olmak fark etmeksizin ölçüm yapılabilmektedir. Aç ya da tok olmak, günün herhangi bir saatinde olmak CPR değerinde etki etmemektedir. Düzenli kullanılan bazı ilaçlar CPR seviyesini etkilediğinden, ilaç kullanımlarında doktorunuzla konuyu paylaşmanız faydalı olacaktır.
Yapılan ölçümler sonucu CPR değerinin yüksek çıkması tek bir hastalığın tanısı değildir. Kan testlerinde CPR değerinin yüksek olması vücutta akut iltihaplı bir enfeksiyon olduğunun habercisidir. CPR değeri yüksekliğinde;
● Enfeksiyon,
● Romatoid artrit,
● İltihaplı bağırsak rahatsızlıkları
● Tüberküloz
● Bağ dokusu rahatsızlıkları
● Kanser
● Kelebek hastalığı
Gibi iltihap seviyesinin yükselmesine neden olabilecek bazı hastalıkları işaret etmektedir. Özellikle romatoid artrit hastalığının takibi açısından önemli bir değerdir. Seviyenin yüksek olması aynı zamanda hastanın bazı risklerinin diğer bireylere göre daha yüksek olduğunun belirtisidir. CPR değeri 1.0-3.0 mg/L olan hastaların kalp hastalıkları açısından orta riskli olarak görülmektedir. 3.0 mg/L üzerinde ise yüksek riskli grupta olmaktadır.