Editörün SeçtikleriÇivi bile oynamadı

Çivi bile oynamadı

31.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çivi bile oynamadı

Çivi bile oynamadı


Yıkılan Körfez'de Tavşancıl mucizesi: Üç katlı imar uygulandı, mal ve can kaybı olmadı


       Depremin merkez üssü Gölcük ilçesinin karşı yakasında, büyük acıların yaşandığı İzmit'in yolunda, yıkılan Hereke'nin yanı başındaki 4 bin 500 nüfuslu Tavşancıl beldesinde, imar planından taviz verilmediği için ne bir bina yıkıldı, ne de can kaybı meydana geldi.
       Tavşancıl Belediye Başkanı Salih Gün, sahil beldesi oldukları için birçok kooperatifin çok katlı siteler yapmak için belediyeden ruhsat istediğini belirterek, "Rüşvet olarak villa ve lüks daireler teklif ettiler. Eğer kabul etseydik bugün bizim beldemizde de yüzlerce ölü olurdu" dedi.
       Tavşancıl'da 11 yıldır belediye başkanlığı yapan CHP'li Gün, babasının yaptırdığı kaçak çatı katını bile imara aykırı olduğu için yıktırdığını kaydederek şunları söyledi:
       "Biz `önce insan' diyoruz. Eğer malum kooperatiflerin yüksek bina ruhsatı isteklerini kabul etseydim, şimdi yatlarda, villalarda yaşıyor olurdum. Felaketin merkezinde olmamıza karşın zarar görmeyen tek yerleşim yeriyiz. Yüksek binalara ruhsat vermediğim için bana kızan arsa sahipleri şimdi beni tebrik ediyor."
       Tavşancıl'ın 1989'da belediye statüsüne kavuştuğunu belirten Gün, koltuğa oturur oturmaz ilk iş olarak bilim adamlarına bölgenin fiziki raporunu ve zemin etüdünü hazırlattığını vurgulayarak şöyle devam etti:
       "Üniversite, beldemize deprem bölgesi raporu verdi. En çok üç katlı binalara ruhsat vermemizi önerdi. Bu raporu harfiyen uygulamak bizim için bir zorunluluktu. Raporları dikkate alarak beldede kayalık ve yüksek kesimlerde üç, diğer yerlere iki katlı binalara ruhsat verdik. İmar planımızı kimsenin hatırı için bozmadık."


Yazarlar