12.09.2017 - 15:31 | Son Güncellenme:
Cinsel beraberlik yaşamak, cinsel temasta bulunmak kimi zaman çeşitli cinsel hastalıklara sebebiyet verebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların en önemli nedeni korunmasız yapılan cinsel ilişkilerdir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların birçoğu ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ailenizi de etkileyebilir. Bu nedenle cinsel ilişki sonrası herhangi bir belirtiyle karşı karşıya kaldığınızda, belirtileri muhakkak değerlendirmelisiniz. Örneğin eşlerden birinde bu hastalıklardan biri bulunuyorsa diğer eş ve doğabilecek çocuk da aynı hastalığı taşıma riski ile karşı karşıya olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için onların neler olduğunu ve nasıl korunulması gerektiğinin iyice bilinmesi gerekmektedir.
İşte cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Genital uçuk
Genital uçuk genellikle kadınlarda görülen bir cinsel hastalıktır. İdrar yollarında çeşitli hastalık ve enfeksiyonlara, menenjite, rahim ağzı kanseri ve düşüklere neden olabilmektedir. En büyük belirtisi de kadın üreme organında kaşıntı ve ağrılı uçuğa benzeyen sivilceler görülür. Genital uçuk, tedavi edilmediği takdirde kendinden gelişebilir. Bu nedenle tekrarlamadan bir uzmana başvurmanız gerekebilir.
HIV – AIDS
HIV virüsü genellkle kan yoluyla bulaşan bir hastalıktır. HIV de ilerlediği zaman aıds hastalığına sebebiyet verebilir. Bu nedenle vermiş olduğu belirtileri dikkatli bir şekilde takip etmek gerekir.
HIV virüsü taşıyan kişide hastalık yaşanmayabilir. Ancak bu virüsü taşıyanlar hastalığı bir başkasına bulaştırabilirler. HIV vücuda girdikten 10 sene sonra da kendini aktif hale getirebilir. Sonrasında ise aıds hastalığı meydana gelebilir.
HIV – AIDS hastalığın belirtileri şu şekildedir;
Sürekli olarak halsizlik,
Cinsel organlarda meydana gelen ağrı ve yara
Aşırı kilo kaybı
Gece aniden meydana gelen terlemeler
Bu hastalığın tedavisi maalesef günümüzde yoktur ancak kullanılan ilaçlarla yaşama süresi uzatılabilir.
Hepatit B
Hepatit Bvirüsü kan yoluyla ve cinsel ilişki sırasında bulaşabilen bir hastalık türüdür. Aynı zamanda hepatit B virüsü, başka bir kişiyle aynı bardaktan bir şey içme, aynı yemekten yeme gibi davranışlar neticesinde de meydana gelebilmektedir.
Hepatit B virüsü gelişmeden önce bir takım belirtiler verir.
Hepatit B hastalığı belirtileri şu şekildedir;
Cilt renginde sararma,
ateşli hastalıklar,
kusma ,
karaciğerde büyüme
idrar yaparken acı
gibi belirtiler, hepatit B virüsünün belirtileri arasında yer alabilir.
Frengi
Frengi hastalığı vücuda girdiği andan itibaren tüm bünyeyi etkiler. Bu hastalığı erken evrede belirlemek oldukça önemlidir. Aynı zamanda annede frengi görülüyorsa bebekte görülme riskide oldukça fazladır.
Frengi hastalığının belirtileri şu şekildedir;
Frengi hastalığı vücuda girdiği yerde şişkin ve ağrısız bir yara ile kendini belli eder. Bu ağrı genellikle cinsel ilişki sonrası, cinsel organda meydana gelerek başlayabilir. İlerlemesi durumunda hastalığı yaşayan kişi pek çok riskler ile karşı karşıyadır. Hastanın sinir sistemi zarar görerek körlük ve sağırlık gibi durumlar ile tehdit altında kalabilir. İlerlemesi halinde tümör oluşumuna neden olarak, kanser hastalıklarını beraberinde getirebilir.
Cinsel yolla bulaşan hasalıklar genel olarak da belirtiler meydana getirebilir. Bu belirtileri ilerlemeden takip etmek tedavi etmek gerekmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların genel olarak belirtileri şu şekildedir;
- Sürekli ateşlenme
- Sık sık idrara çıkma
- İshal
- Bulantı ve kusma
- Penis akıntısı
- Vajina akıntısı
- Genital siğiller
- Adet dönemi dışında meydana gelen kanamalar
- İdrarı yaprken yanma ve ağrı
Cinsel yolla bulaşan hastalıklarla karşı karşıya kalmamak için ilk olarak bu hastalıklardan korunmak gerekir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan nasıl korunmanız gerektiğini bilmiyorsanız sizler için hazırladığımız önerilere göz atabilirsiniz.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan nasıl korunuruz?
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en garanti yolu şüpheli gerçekleştirilen cinsel ilişkilerden uzak durmaktır.
- Kadınlarda ve erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için kadının ve erkeğin muhakkak prezervatif kullanması gerekir.
- Şüpheli bir cinsel temas sonrasında cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili testlerin yapılması önerilmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda hangi testler yapılmalıdır?
Cinsel yolla bulaşan hastalıkları, daha öncede bahsettiğimiz gibi erkenden teşhis edilmesi gerekir. Yukarıda vermiş olduğumuz belirtilerden bir kaçına sahip olmak sizi risk altına sokabilir. Bu gibi belirtiler yaşadığınızda bir uzmana giderek gerekli testler yapılmasını isteyebilirsiniz.
Özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıkların teşhisinde klinik belirtiler çoğu zaman yetersiz kalabildiği için, hastalıkların doğrulanması amacıyla cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testi uygulanmalıdır.