06.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:
Ayşegül AYDOĞAN - İSTANBUL
TÜRKİYE'nin en büyük hastanelerinden biri olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, esrarengiz hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarına sahne oluyor.
Öğrencilerle birlikte yaklaşık sekiz bin kişinin çalıştığı Cerrahpaşa Hastanesi'nde son günlerde artan olaylar doktorlar, hemşireler, hastane personeli ve hastaları tedirgin ediyor.
Otomobil, oto teybi ve pahalı tıbbi cihazların yanında musluktan ampule kadar hemen herşey çalınıyor. İddiaya göre, röntgen bölümlerinde ise doktor veya müstahdem kılığında dolaşan bazı kişiler, bilezik, kolye gibi değerli eşyaları çalıyor. Görevliler, "Aydınlatması yeterli olmayan hastanede hava karardıktan sonra rahat dolaşamıyoruz. Yanımızda erkek arkadaş olmadan bir servisten diğerine gidemiyoruz" diyorlar.
Hastanenin giriş kapısında bulunan bir polis ise sadece adli olaylardan sorumlu. Denetimi olmayan beş ayrı kapısının olması ise güvenliği daha da zorlaştırıyor.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nejat Özbal ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Özdemir İlter' in hastanede gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasına yönelik çalışmaları ise sonuç vermemiş. Emniyet Müdürlüğü'den gelen 80 kişilik güvenlik görevlisi ve silah iznine karşın, kadro sorunun güvenliğin sağlanmasını engellediğini söyleyen Özbal, bu sebeple özel güvenlik şirketleriyle çalışmak için girişimde bulunduklarını bunun da yasal düzenlemelere takıldığını söyledi.
İlter ise "Hastane güvenliği hastanın güvenliği için gerekli. Devlet, profesörden müstahdeme kadar hastanede çalışan tüm personelin can ve mal güvenliğini sağlamak zorundadır" dedi.
İlter'in sekreteri Türkan Akarçay ise "Geç çıktığımda hastane çok ıssız ve tenha oluyor. Hava karardıktan sonra adım atmaya korkuyorum" diye konuştu.
Dr. Demet Yardımcı'nın nüfus ve banka cüzdanı çalındıktan sonra bankadan 45 milyon lirası çekildi. Yardımcı, "Bunu yapan kişi hastane dışından olamaz. Çünkü hastanedeki iç hat telefonum ve adresimi yazmış. Hastane bu tür şeylere zemin hazırlayacak güvenliği olmayan bir yer" dedi.
Kadın Doğum laboratuvarlarındaki mikroskoplar çalındı. Daha sonra laboratuvar ve kadın doğumun bir çok bölümüne demir kapılar ve parmaklıklar takıldı.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları binasında ise öğretim üyelerinin odalarına girilerek telefonlar çalındı, masa, dolap ve diğer eşyalara zarar verildi. Son olarak ikinci kattaki odaların hemen hepsinin kapısı tornavidayla zorlandı.
Geçen pazar günü Onkolojinin 200 milyon liralık santrali çalınırken yeni açılan Çocuk Polikliğinden de telefon, enjektör, steteskop çalındı. Çok sayıda eşyaya 100 milyon liralık zarar verilirken polikliniğin yerleri ve duvarları yağlarla kirletildi.