Cem Özkök

Cem Özkök

cem.ozkoktr@gmail.com

Tüm Yazıları

Öncelikle kendimizi ve bedenimizi çok sevmeliyiz. Kendimize değer verip, sürekli "ben en değerliyim" demeliyiz. Kendimi seviyorum, saygı duyuyorum ve nasıl istiyorsam öyle yaşıyorum. Olmak istemediğim hiç bir yerde olmuyorum mesela. İstemediğim, beni aşağı çeken kimseyle görüşmüyorum. Sadece 'ben ne istersem o'. Ben değerliyim. Fonksiyonel yaşamda sabah rutinlerine ne kadar önem verdiğimi biliyorsunuz. Beslenme kadar rutinlerimiz de bütünsel olarak iyileşmede önemli bir etkiye sahip. Beslenme çok önemli lakin, ondan önce beden ve ruhsal sisteminizi beslenme planına adapte edebilmek için bazı önemli rutinlere ve düzene sahip olmanız gerekiyor. Motivasyon arttırmak ve stres yönetimi için yeni başlayacak olanlara tavsiyemdir.

Haberin Devamı

Bu rutinlerimi sürekli Instagram'dan paylaşıyorum ve videolara gelen yorumlardan anlıyorum ki; çoğu insan mutsuz ve karamsar. Çok iyi anlıyorum; gerek ekonomi gerek şartlar oldukça yaşamımızı zorlayan etkenler. Aslında benim söylediklerim tam da burada devreye giriyor. Rutinlerimize ne kadar bağlı olursak ve ne kadar olumlu düşünüp, mutlu olmaya çalışırsak bu zorlu şartların üstesinden daha kolay gelmiş oluruz. İşe çok erken gidenler sadece 1 saat daha erken kalkmanız yeterli olacaktır mesela, her gün yapamıyorsanız bile haftada 1-2 gün ya da her gün bir rutini bile yapsanız kardır. İnanın işe daha motive gideceksiniz.

Şimdi de sabahları yaptığım kişisel rutinler harici (hepsi instagramda mevcut) , düşüncelerimizin hayatımızdaki etkilerine değinmek istiyorum. Laurie J. Cameron'un 'Farkındalıkla Dolu Bir Gün' , Jesse Sands "Mutluluk Şimdi" , James Allen "Düşüncenin Gücü" adlı kitaplarını özetleyerek, bu eşsiz bilgileri sizlere aktarmak istedim.

Nasıl daha mutlu oluruz?

Öncelikle hikayenizi değiştirmeyi deneyin. Neden bazen bizi mutsuz eden durumlarda kalmaya devam ediyoruz? Nefret ettiğimiz işlerden, bizi mutsuz eden insanlarla olan ilişkilerimizden ve bizi sıkışmış, değersiz veya güçsüz hissettiren durumlardan söz ediyorum. Kendinizi en kötü senaryolara ikna etmeye çalışmayı ve olumsuz düşünceleri bırakın. Bunun yerine size neşe getiren şeye doğru ilerlemeye devam edin. İster büyük adımlarla ister küçük adımlarla olsun, bunu ne kadar çok yaparsanız hayatınız şu anda seçtiğiniz mutluluğu o kadar yansıtacaktır.

Haberin Devamı

"Bir mutluluk kapısı kapandığında, bir başkası açılır; ancak biz kapanan kapıya bakıp durduğumuz için açılan kapıyı göremeyiz."
Helen Keller

Mutlu olmak istiyorsanız, önce başkalarına mutluluk verin.Nasıl mı? Başkalarına yardım ederek, nazik davranarak; ilk tepkimiz üzüntü öfke veya hayal kırıklığı olduğunda bile içtenlikle mutlu olarak. En kötü anlarda bile mutlu olabileceğiniz tek bir şey bulmaya çalışın ya da içinde bulunduğunuz durumdan size mutluluk getirebilecek bir sonuç çıkarın. En rahatsız edici durumda bile o an için sizi mutlu kılacak bir yol bulun. Bu mutluluğu bulduğunuzda onu başkalarına dağıtma zamanı gelmiştir. Etrafınızdaki insanları mutluluğu etkin bir şekilde nasıl hediye edebileceğinizi düşünün.

Mutlu olmak için pozitif konuşma cümleleri:

Haberin Devamı

Her ne olursa olsun şimdi mutluluğu seçiyorum.
Şimdi hayatımı amaçlarım doğrultusunda ve neşeyle yaşamayı seçiyorum.
Kendime sevgi, saygı ile davranıyorum ve kendime güveniyorum.
Neşe benim pusulamdır.
Elimden geldiğince çok insana mutluluk veriyorum.

Güne daha mutlu ve pozitif nasıl başlarız?

Sabahları uyandığınız zaman ilk söylediğin şey ne oluyor? Her gün bir şeyler söylüyoruz, olumlu mu olumsuz mu oluyor söylediklerimiz? Sabahları uyandığımda dişlerimi sıkarak "of yine bir başka gün" diye söylendiğim günleri hatırlıyorum. O gün tıpkı beklediğim gibi geçiyordu; birbiri ardına ters giden şeyler yaşıyordum. Şimdi ise uyandığımda gözlerimi bile açmadan önce, iyi bir uyku uyuduğum için teşekkür ediyorum. Gözlerim hala kapalıyken, 10 dakika kadar zamanımı hayatımdaki tüm güzelliklere teşekkür etmek için ayırıyorum. Günümü biraz programlıyor ve her şeyin güzel geçeceğini, her şeyden zevk alacağımın olumlu ifadelerini oluşturuyorum. Bunlar yataktan kalkıp sabah meditasyonum ve dualarımdan önce yapılıyor.

"Bu sabah uyanırken gülümsüyorum. Önümde yepyeni 24 saat daha var. Tüm anları dolu dolu yaşamaya ve tüm varlıklara şevkat dolu gözlerle bakmaya ant içiyorum." Thich Nhat Hanh

Güne pozitif başlamanın yolları:

Sizi uyandıran sesi düzenleyin: Alarm sesinizi güzel bir müziğe ya da okyanus dalgaları gibi rahatlatıcı bir sese ayarlayın, saatinizi normalden 10 dakikada erkene kurarak nefes almaya zaman ayırın.

Üç kez nefes alın: üç rahatlatıcı nefesin keyfini sürerken göğsünüzün inip kalktığını, vücudunuzun da nefes aldığını fark ederek bu süreci bir bütün olarak deneyimleyin. Her nefes alıp verişinizi kontrol etmenize gerek yok; doğal ritminizi takip edin.

Küçük bir vücut taraması yapın: Herhangi bir fiziksel hissin farkına vararak, dikkatinizi yavaşça ve sakince vücudunuza verin. Ayaklarınızdan başlayın ve başınıza ulaşıncaya kadar her bölgeyi kontrol edin, bitirince gülümseyin ve bu gülümsemenin bedeninizi nasıl etkilediğini anlamaya çalışın.

Düşüncelerinize izin verin ve onları gözlemleyin: Kafanızda olup bitenlere tanıklık edin. Zihniniz berrak mı yoksa iç sesinizle bir kaos halinde mi? Kaygılarınız ortaya çıkarsa bırakın gitsinler, onları bir nehirde akıp gidiyormuş gibi hayal edebilirsiniz.

Düşüncelerinizi minnet duygularınıza yönlendirin: Yataktan kalkmadan önce dikkatinizi hayatınızda takdir ettiğiniz şeylere yönlendirin. Açık olun. Ev hayatı,aile, arkadaşlar, iş hayatı ve sağlık gibi kategorilere ayırarak düşünebilirsiniz. Bu pratiğin bedeninizi ,düşüncelerinizi ve duygularınızı nasıl etkilediğini anlamaya çalışın. Her gün yaşadığınız için ve önünüzde tadını çıkaracak 24 saatiniz daha olduğu için şükredin.

Pozitif bakış açımızı nasıl güçlendiririz?

Mutluluğun tadına vararak ve hoşgörülü davranarak beyninizi pozitiflikle programlayın.

"Fiziksel ve derin bir patika yaratmak için aynı yoldan tekrar tekrar yürürüz. Zihinsel bir patika yaratmak içinse, hayatımızda baskın olmasını istediğimiz düşünceler üzerine tekrar tekrar düşünmeliyiz." Henty David Thoreau

Sabahları neler yaptığınız, bütün günün nasıl geçeceğini belirler. Zihinsel bir spor salonuna gidiyormuşsunuz gibi yaptığınız kısa zihinsel egzersizler, neler başarabileceğinizi ve bunları nasıl başarabileceğinizi etkileyen düşünce yapınızı ve ruh halinizi önemli ölçüde değiştirebilir.

Pozitif düşünce metodları:

Ne düşünürsek o olur
Negatif düşündüğümüz ne varsa, onu zihnimizde büyütüyoruz.Zihinlerimiz algıladığımız tehditler, kayıplar, kötü davranışlar ve bunlara verdiğimiz duygusal tepkiler üzerinde dönüp duruyor ve sonrasında kendimizden şüphe etmemize, kendimizi değerleştirmemizi tetikleyen kusurlar, eksiklikler, hatalar üzerine odaklanıyor. Bu da bizi daha kaygılı,daha güvensiz ve başkalarına karşı daha hırçın yapıyor.

Tekrar tekrar söylediğiniz ve yaptığınız şeyler beynimizin yapısını ve işleyişini değiştirir. Amerikalı psikolog William James; "strese karşı en büyük silah, bir düşünceye karşı diğerini seçebilme yeteneğimizdir." diyor. Beyninizin önyargılarını sürekli iyiyi arayarak ve özellikle size neşe, aidiyet hissi ve huzur veren küçük şeyleri seçerek telafi edersiniz daha mutlu, huzurlu, açık, diğerlerine karşı daha ilgili ve harekete geçmek için daha motive hissedersiniz. Bir şeye odaklandığımız zaman belli nöronlar birlikte harekete geçiyor ve bunu ne kadar sık yaparlarsa aslında o kadar kuvvetli oluyor. Neyi sürekli pratik ediyorsanız onu güçlendirirsiniz, pozitif odaklanmak ve zihninizi daha iyiye doğru yönlendirmek sizin elinizde.

Neler yapalım?

Zihninizi yatıştırın: İlk önce şimdiki zamana geri dönün. Nerede ve ne yapıyor olursanız olun, vücudunuz, düşünceleriniz ve duygularınızın anlık hissettiklerinin farkına varın.

Nefes alarak başlayın: Birkaç dakika boyunca farkındalıkla nefes alın. Yakında ne zaman mola vermek, vücudunuzu rahatlatmak ve zihninizi odaklamak isterseniz, bunu otomatikman ilk adım olarak uygulamaya başlayacaksınız.

Kalbinizi ferah tutun: Şefkat meditasyonu pratiğinin bu versiyonu, yalnızlık hissine karşı koymak ve aidiyet hissini beslemek için basit bir yoldur. Aklınıza sevdiğiniz birini getirin. Çocuğunuzun, eşinizin, arkadaşınızın ya da evcil hayvanınızın yüzünü hayal edebilirsiniz. Hayal ettikçe gülümseyin ve bu kişiyle aranızdaki sevginin birbirinize doğru aktığını hissedin.

Şefkat meditasyonu nedir?

Günün menüsü şefkat meditasyonu:
Özellikle sizi bekleyen gün için şevkat meditasyonu pratiğini uygulayın. Bugün programınınızda neler olduğunu gözden geçirirken, buluşacağınız her bir kişi ya da grubu gözünüzün önüne getirin. Daha sonra şu cümleyi tekrar ederek, her kişi ya da gruba iyi dileklerinizi iletin. "Sağlıklı ol, güvende ol, iyi ol, mutlu ol." etkili olması için bunu en az 5 dakika boyunca yapın.

İyi olanı kabul edin: İyi olanı kabul etme pratiğini deneyin ve bunu hayatta edindiğimiz rollere uygulamaya çalışın.Dünyaya salgıladığınız katkıyı takdir edin. Nelere hizmet ediyorsunuz? Kendinizi adadığınız bir işi aklınıza getirin. Bu çocuk yetiştirmek, bir iş gelişimini desteklemek ya da bir sanat projesi üzerine çalışıyor olmak gibi bir şey olabilir. Kendinize sorun; sahip olduğum rolde neler iyi gidiyor? Buna nasıl katkıda bulunuyorum? Takdirini geliştirmek ve sindirmek için en az 15 saniye boyunca sağladınız katkıları düşünün.

Mutluluğun farkına varın ve keyfini çıkarın: Hayatınızdaki mutlu anlara bilerek odaklanma pratiği yavaş yavaş gününüzü ve hayatınızı değiştirmeye başlar. Yanağınıza kondurulan bir öpücüğün verdiği sıcaklık, köpeğinizin sizi görünce heyecandan sallanan kuyruğu veya pencerenizden görünen gün doğumunun keyfini sürerek güne başlayın. Gün boyu küçük mutluluklardan keyif almayı alışkanlık haline getirin.

'Bilinçaltının gizli şifreleri' adlı kitapta şöyle bir kısım okudum.

Hindistanlı lider Gandi der ki;

"söylediklerinize dikkat edin, düşüncelere dönüşür. Düşüncelerinize dikkat edin, duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin, davranışlara dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin, alışkanlıklara dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin, değerlerinize dönüşür. Değerlerinize dikkat edin, karakterinize dönüşür. Karakterinize dikkat edin, kaderinize dönüşür.

Eğer dikkat etmez ve farkında olmazsanız bütün deneyimledikleriniz, gördükleriniz, kabul ettikleriniz kaderiniz haline gelir.

"Her sabah bir seçim şansınız vardır. O gün pozitif mi yoksa negatif düşünen biri mi olacaksınız? Pozitif düşünmek size güç verir. " Ken Blanchard

Cümle kurarken nelere dikkat etmeliyiz?

Olumlu cümle kurma alışkanlığı edinin. Cümlelerinizi şimdiki zamanda kullanın. Yapıcı ve size enerji veren sözcükler seçin.

Örneğin;  "ben çok başarılıyım, ben kendim için en iyi olanı seçiyorum."

Olumlu ve pozitif düşünürken kendinizi kurduğunuz cümleye imgeleyin. Örneğin; "ben toplum içerisinde iyi iletişim kurmayı seçiyorum, ben insanlar içerisinde rahat davranırım." yukarıdaki cümleleri tekrar ederken kendinizi bir topluluk içerisinde imgeleyin.