19.12.2013 - 17:55 | Son Güncellenme:
Güney Azerbaycan'da ‘it burnu’, Tokat yöresinde ‘gül burnu’ olarak bilinen kuşburnu bitkisi, kaynatılıp içildiğinde vücudu grip ve nezle gibi hastalıklara karşı koruyor.Gaziantep’te uzun yıllardan bu yana aktarlık yapmakta olan Bülent Bilici, Gaziantepli vatandaşların özellikle kış aylarında kuşburnuna yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.
Bilici, “Şimdi C vitamini yönünden zengin dediğimiz kuşburnu ürünümüz içerisinde bol çekirdeği olan çok lezzetli, ekşi hafif de böyle tatlı kendine has lezzeti olan bir bitkidir. Bunu kış aylarında çok satıyoruz. Yapımı çok kolay. Hafif ezdikten sonra bir saat kadar suda bekletebilirsiniz. On, on beş dakika suyun içerisinde kaynatıp servis yapıp içebilirsiniz” dedi.
Kuşburnu bitkisinin ekşi tadından rahatsız olanların içerisine bal ve limon gibi ürünler katarak içebileceklerini aktaran Bülent Bilici, “Tabi bu bitkinin biraz ekşi bir tadı vardır. Bu ekşiliği gidermek için bal, limon tarzı ürünler kullanılabilir. ‘Mekke Gülü’ dediğimiz bir bitkimiz var. Bitki çayı yapan firmalar muhakkak içerisine bu Mekke gülü dediğimiz bitkiden katıyorlar. Bu ikisi kardeş üründür bu ürün de C vitamini yönünden zengindir. Kış aylarında çocuk olsun, büyük olsun herkesin içebileceği ürünlerden iki tanesi. Çok faydalıdır. Herkese tavsiye ediyoruz. Bir zararı yoktur” açıklamasını yaptı.
Bilici, kış aylarından dolayı C vitamini zengini kuşburnuna olan talebin arttığını belirterek, “Talep şu an çok iyi. Kış ayındayız bildiğiniz gibi. Kar düştü yere. Müşterilerimiz yoğun talep gösteriyor. Çok müşterimizi bu sayede tedavi ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Modern tıbbın alternatif tıbbı artık tanıdığını belirten Bilici, sağlık alanında çalışan kişilerin de artık bitkisel ürünlerden faydalandığını kaydederek, “Çok sayıda doktor, hemşire, eczacı müşterim var. Modern tıp, alternatif tıbbı tanıdı artık. Bunlar gerçekten faydalı şeyler. Tabi ki vatandaşlarımız öncelikle doktorları dinlesin daha sonra bizi tercih etsinler” şeklinde konuştu.