08.03.2022 - 16:52 | Son Güncellenme:
Burnun şeklini, açısını, uzunluğunu değiştirmek yani kısaca burnu en estetik görünecek haliyle şekillendirmek için yapılan burun estetiği ameliyatları genellikle burnunun büyüklüğünden ve açısından hoşnut olmayan, burun kemiği kemerli olan, burun ucu aşağıya bakan, burnu yüzüne oranla çok daha geniş, uzun veya küçük olan, burun içinden kaynaklanan nefes alma sorunlarını çözümlemek isteyen kişilerin tercih ettiği bir estetik operasyon.
Burun estetiği yapılmasını gerektiren durumlar nelerdir?
Burun estetiği bazen görsel bazen de sağlık bakımından gerekli görülebilir. Hastalar, görsel olarak burunlarının şeklinden memnun olmadıkları için ya da bazı travmalara bağlı olarak ortaya çıkan şekil bozukluklarını gidermek için yapılabilir. Ayrıca, burnun kemerli bir yapıya sahip olması, burun ucunun düşük olması, asimetri gibi şikayetler de burun estetiği ameliyatlarından sıklıkla rastlanan şikayetlerdir. Bazı hastalar ise burun içindeki düzensizliklerden kaynaklı nefes alma problemlerini gidermek amacıyla burun estetiği ameliyatı olabilirler.
Burun estetiği ameliyatları kaç yaşından itibaren yapılabilir?
Burun estetiği kararının verilmesi için yaş değil kemik ve kıkırdak yapısının gelişimi değerlendirilir. Buna bağlı olarak hastaların çocuk yaşta ise kas iskelet sistemindeki yeterli gelişimin tamamlanmış olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca hastaların genel sağlık durumları, tıbbi geçmişleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı kriterler ileri yaştaki hastalar için de geçerlidir.
Burun eti ve burun tıkanıklığı için yapılan operasyonlarda burun estetiği de gerçekleştirilebilir mi?
Burun eti büyümesi gibi burun tıkanıklığına, nefes alma zorluklarına ya da kişinin yaşam konforunu bozan burun içi düzensizliklerini gidermeye yönelik operasyonlar dahilinde burun estetiği için gerekli işlemler de eş zamanlı olarak gerçekleştirilebilir. Yani burundaki sağlık sorunlarını gidermeye yönelik operasyonlar ile şekil bozukluğunu gidermeye yönelik burun estetiği operasyonları aynı anda yapılabilir.
Burun estetiği ameliyatlarında hangi teknikler kullanılır?
Burun estetiği ameliyatlarında açık ve kapalı teknikler kullanılabilir:
Açık rinoplasti: Burun deliklerinin ara kısmının altından küçük bir kesi açılır. Böylelikle ameliyatı gerçekleştirecek cerrah ameliyat gerçekleştireceği alana yönelik daha geniş bir görüş açısı kazanmış olur. İleri düzeyde deformiteye sahip ya da sekonder cerrahi adı verilen geçirilmiş estetik operasyon hikayesine sahip kişilerde açık rinoplasti tekniği genellikle tercih edilebilmektedir.
Kapalı rinoplasti: Kapalı rinoplasti gerçekleştirilirken kesiler burun deliklerinin içinden yapılır. Kapalı rinoplasti burun estetiğinde dışarıdan görülebilecek bir dikiş izinin kalma olasılığı yoktur. Çok büyük burunlarda ve şekil bozukluğu fazla olan burunlarda bu yöntem uygulanamayabilir.
Burun ucu estetiği tek başına yapılır mı?
Burun ucu estetiğinde, sadece burun ucundaki kıkırdaklara şekil verilir. Burun ucu estetiğinde, burun ucu inceltilebilir, burun ucundaki kıkırdaklara şekil verilerek burun ucu düzeltilir. Aynı zamanda burun deliği asimetrisinde, ya da burun daraltma yapılabilir. Bu yöntemi burnu kemerli olmayan, burun ucu düşüklüğü olan, burun ucu gereğinden fazla geniş olan veya burun delikleriyle ilgili sıkıntı yaşayan hastalarda tercih edilir.
Burun estetiği ameliyatları ne kadar sürer?
Burun estetiği ameliyatlarında operasyonun süresi hastanın ihtiyacına yönelik olarak operasyonun büyüklüğüne göre farklılık gösterir. Ortalama 2- 4 saat süren bu operasyonlarda, sorun olan alanın düzeltilmesine ve tekniğe bağlı olarak bu süre kısalabilir veya hem görsel sorunu hem de sağlık sorununu düzeltmeye yönelik işlemler uygulanacaksa bu süre uzayabilmektedir.
Ameliyatsız burun estetiği yapmak mümkün müdür? Hangi yöntemler ile ameliyatsız burun estetiği gerçekleştirilebilir?
Burunla ilgili estetik kaygılara sebep olan minimal deformasyonlar için ameliyatsız burun estetiği yöntemlerini uygulamak mümkündür. En çok başvurulan ameliyatsız burun estetiği teknikleri şu şekildedir:
Burun dolgusu: Hafif oranda burun kemeri olan hastalara uygulanabilir. Burnun daha düz bir görüntüye sahip olmasını sağlamak ve burun ucu ya da sırtındaki düzensizlikleri gidermek için uygulanabilir. Büyük oranda görüntüyü iyileştirir. Düzenli aralıklarla işlemin tekrarlanması gerekir.
İple burun ucu kaldırma: Ameliyatlarda kullanılan dikiş ipleri kullanılarak özel bir teknikle burun ucu düşük olan kişilerde kalkık bir görüntü sağlanabilir. İşlemin bir süre sonra tekrarlanması gerekebilir.
Burun estetiği ameliyatı öncesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
-Operasyon günü hastaneye gelirken makyaj yapmayın, tırnaklarınızdaki ojeleri temizleyin.
-Ameliyattan önce yaptığınız muayene görüşmelerinde, operasyonu gerçekleştirecek olan doktorunuzla ve anestezi doktoru ile düzenli kullandığınız ilaçları, kronik rahatsızlıklarınızı, tıbbi hikayenizi ve genel sağlık durumunuzla ilgili tüm durumları detayları ile paylaşın.
-Düzenli olarak kan sulandırıcı kullanıyorsanız, ilgili doktorunuzun da bilgi ve tavsiyeleri ile doktor kontrolünde en az 1 hafta önceden bu ilaçların kullanımını sonlandırın. Aspirin gibi kan sulandırıcılar kullanmayın.
-Bitki çayı kullanımına ara verin.
-Grip, soğuk algınlığı ya da nezle gibi bir durum söz konusuysa bu durumu mutlaka doktorunuzla paylaşın.
-Operasyon regl döneminize denk geldiyse doktorunuzu bilgilendirin. Çünkü bu dönemlerde ödem artar ve bu dönemler cerrahi işlemler için çok uygun görülmez.
-Sigara kullanımınız varsa, iyileşme sürecini olumsuz etkileyeceğinden kullanıma bir süre ara verebilirsiniz.
Burun estetiği ameliyatlarından sonra şişlik ve morluklar ne zaman iyileşir?
Burun estetiği ameliyatları sonrasında bazen hiç morarma görülmeyebilir. Ancak şişlik ve morluklar oluştuysa, ödem ve morarmanın en şiddetli görüldüğü gün, operasyondan sonraki 2. gündür. Morarmalar ortalama 1 hafta sonra renk değiştirmeye başlar ve gözle görülmez hale dönüşür. Hastaların çoğunda ödemin büyük kısmı 1 haftada vücuttan atılırken, tüm ödemin vücuttan atılması bazı hastalarda 3 aya kadar sürebilir. Bu süreyi hızlandırmak için bol sıvı tüketimi, özellikle bol su içilmesi, tuzlu gıdalardan uzak durulması, doktor kontrolünde ödem attırıcı ilaçlar, hafif tempolu egzersizler faydalı olacaktır.
Burun estetiği ameliyatı olduktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
-Kan sulandırıcı ilaç içmeyin ve kan sulandıran gıdalar tüketmeyin.
-Yattığınız esnada yastık desteği ile başınızı olabildiğince yüksekte tutmaya özen gösterin.
-İstirahat etmek fayda sağlayacaktır. Ortalama 10 gün kadar normal aktivitelerden, 3 hafta kadar ise ağır spor faaliyetlerinden uzak kalın.
-Burnunuzun korunmasını sağlayan alçı ve atellerin ıslanmamasına dikkat edin. Banyo yapacaksanız bir süre baş kısmınızı yıkamayın.
-Burnun maruz kalabileceği darbelere ve dış etkenlere karşı kendinizi dikkatle koruyun.
-Doktorunuz onay verene dek gözlük kullanmayın.
-Düzenli beslenin, düzenli uyuyun.
-Dişlerinizi fırçalarken sert ve hızlı hareket etmeyin.
-Alkol ve sigara kullanımını bir süre sonlandırın ya da olabildiğince azaltın.
-Ödemin atılmasını hızlandırmak için bol su için, tuzlu gıdalar almayın, hafif tempolu yorucu olmayan egzersizler yapın.
-Ameliyat sonrası doktorunuzun verdiği ilaç ve kremleri düzenli kullanın ve burun içinizi tarif edildiği şekli ile temizleyin.
Dr. Leyla Arvas
Özel Quartz Poliklinik
Web Site: https://www.quartzclinique.com/
TEL: +90 212 241 46 24
İLANDIR.