KARE YÜZ VE DİŞ GICIRDATMA TEDAVİSİ
Kare yüz görünümü ile yüzümüzün çene bölgesinde yer alan masseter kası arasında çok yakın bir neden-sonuç ilişkisi bulunmaktadır.
Masseter kası, elmacık kemiği ile alt çene kemiği arasında bulunan ve çenenin çiğneme hareketini sağlayan çok güçlü bir kastır.
Masseter kasının doğuştan çok belirgin olması veya diş gıcırdatma sorununa bağlı olarak zamanla bu kasın hacminin artması sonucunda, yüzün alt kısmı genişler ve kare yüz görünümü ortaya çıkar. Bu durum kadınlarda sert, erkeksi bir yüz ifadesinin oluşmasına yol açar. Diş gıcırdatma sorunu, kare yüz görünümü ile birlikte diş minesinde aşınmaya, çene ekleminde ağrı ve kenetlenmeye de neden olabilir.
Masseter kasına botoks enjeksiyonu yapılarak bu kasın gevşemesi ve küçülmesi sağlanır. Böylece kare yüz görünümü düzelir, çok daha oval ve kadınsı bir yüz ifadesi ortaya çıkar. Ayrıca diş gıcırdatma ve çene eklemiyle ilgili sorunlar da düzelir.
Botoks uygulaması nasıl yapılır?
- Önce masseter kasının bulunduğu alt çenenin boyuna yakın olan köşesi muayene edilerek masseter kasının yerleşimi ve kalınlığı tespit edilir.
- Uygulama yapılacak olan bölge antiseptik solüsyonla temizlenir.
- Çene bölgesinde Botoks enjeksiyonu yapılacak olan noktalar belirlenir ve kalemle çizilerek işaretlenir.
- Alt çenenin köşesindeki uygun noktalardan girerek, ince uçlu iğne ile masseter kasına botoks enjeksiyonu yapılır.
- 15 gün sonra kontrol muayenesi yapılır.
Ağrılı bir uygulama mıdır ?
Uygulama öncesinde botoks yapılacak bölgeye anestezik krem ile topikal anestezi yapıldığı için neredeyse hiç ağrı oluşmaz.
Ne kadar süre sonra günlük hayata dönülebilir ?
Botoks uygulaması yaklaşık olarak 15 dakika süren bir işlem olup, uygulama sonrasında hemen günlük hayata dönülebilir.
Kimlere botoks yapılmaz ?
- Botulinum toksinin herhangi bir yan etkisi olmamasına rağmen, gebelerde ve emziren annelerde botoks uygulaması önerilmemektedir.
- Kanıtlanmış bir yan etkisi olmamasına rağmen, gerekli olmadıkça 12 yaşın altındaki çocuklarda uygulanmamalıdır.
- Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda vepıhtılaşma bozukluğu (Hemofili) olanlarda uygulama alanında kanama oluşabileceğinden botoks önerilmez.
- Myastenia Gravis, Eaton-Lambert Sendromu, ALSgibi kas hastalıkları olanlarda uygulanmamalıdır.
- Botulinum toksin tip A ya karşı aşırı duyarlılığı olanlarda botoks uygulaması yapılmamalıdır.
Botoks uygulaması öncesinde nelere dikkat edilmelidir ?
- Uygulama öncesinde kullandığınızilaçlarla ilgili olarak doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz. Aspirin, ağrı kesiciler (İbuprofen, naproksen),antibiyotikler (Aminoglikozidler),hipertansiyon ilaçları (Kalsiyum kanal blokerleri) ve kan sulandırıcı ilaçların (Coumadin, warfarin) uygulamadan 2 hafta önce kesilmeleri gerekmektedir.
- Uygulama öncesinde aldığınız gıdalar ve gıda destekleriyle ilgili olarak doktorunuzu mutlaka bilgilendirin. Yeşil çay,sarımsak,balık yağı, vitamin C,vitamin E,gingko,ginseng veekinezya, pıhtılaşmayı engelleyici etkileri nedeniyle uygulama alanında kanama ve morluğa neden olabilecekleri için uygulamadan 2 hafta önce kesilmelidir.
- Uygulamadan 3 gün önce alkol alımı kesilmelidir.