25.06.2024 - 11:18 | Son Güncellenme:
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelen turşu her yemeğin yanında meze olarak tüketilir. Genellikle cam kavanoz veya bidonlara kurulan tuşu günlerce bekletiliyor. Uzun süre beklemek istemeyenler ve hemen tüketime hazır olsun isteyenler için ise önerimiz bulaşık makinesi. Ancak bulaşık makinesinde turşu yaparken bilmeniz gereken bazı detaylar var. İşte püf noktaları ile birlikte bulaşık makinesinde turşu yapımı...
BULAŞIK MAKİNESİ TURŞU YAPIMI
Malzemeler
1 kg kornişon salatalık (veya istediğiniz sebzeler)
1 baş sarımsak
1 demet dereotu
1 su bardağı üzüm sirkesi
1/4 su bardağı kaya tuzu
1 yemek kaşığı toz şeker
Su (içme suyu tercih edilmelidir)
Yapılışı:
Kornişon salatalıkları iyice yıkayın ve uç kısımlarını kesin. Eğer büyük sebzeler kullanıyorsanız, istediğiniz boyutta doğrayın.
Temiz cam kavanozlara sarımsak dişleri, dereotu ve sebzeleri sırasıyla yerleştirin.
Bir kabın içinde üzüm sirkesi, kaya tuzu ve toz şekeri karıştırın. Karışımı kavanozlara dökün. Sebzelerin üzerini kaplayacak kadar içme suyu ekleyin.
Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatın. Bulaşık makinesinde su almaması için kapakların tam kapalı olduğundan emin olun.
Kavanozları dikkatlice bulaşık makinesine yerleştirin. Kavanozların devrilmemesi için sabit durduklarından emin olun.
Bulaşık makinesini, en yüksek sıcaklıkta bir yıkama programında çalıştırın. Bu işlem, kavanozların içindeki malzemelerin ısınmasını ve turşu işleminin hızlanmasını sağlar.
Yıkama programı bittikten sonra kavanozları makineden çıkarın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Ardından turşuları buzdolabında birkaç gün dinlendirin.
TURŞU YAPARKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
Bulaşık makinesinde turşu yapımı, pratik ve eğlenceli bir yöntemdir. Ancak bu yöntemi kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. İşte başarılı ve güvenli bir turşu yapımı için dikkat edilmesi gerekenler...
Lahana içerisindeki sülfür nedeniyle bulaşık makinesinde turşu yapımı için uygun değildir. Bunun yerine, salatalık, biber, domates gibi sebzeleri tercih etmek daha doğru olacaktır.
Kullanacağınız kavanozların ve kapakların steril olduğundan emin olun. Kavanozları ve kapakları sıcak su ve sabunla iyice yıkayıp durulayın. Sterilizasyon için kavanozları ve kapakları kaynar suya batırarak birkaç dakika bekletebilirsiniz.
Sebzeleri iyice yıkayın ve uç kısımlarını kesin. Büyük sebzeler kullanıyorsanız, istediğiniz boyutta doğrayın. Sebzelerin taze ve sağlıklı olmasına özen gösterin. Çürük veya ezik sebzeler kullanmaktan kaçının.
Turşu suyunu hazırlarken kullanılan tuzun kaya tuzu veya deniz tuzu olması önemlidir. İyotlu tuz kullanmamaya özen gösterin. Suyun miktarını, sebzelerin tamamen suya batacak şekilde ayarlayın.
Kavanozları doldururken, sebzeleri ve diğer malzemeleri sıkıca yerleştirin ancak kavanozun üstünde bir miktar boşluk bırakın. Bu, basınç değişikliklerinde kavanozun patlamasını önler. Turşu suyunu kavanozlara dökerken, sebzelerin tamamen suya batmış olduğundan emin olun.
Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatın. Bulaşık makinesinde su almaması için kapakların tam kapalı olduğundan emin olun. Eğer kapakların tam kapanmadığından şüpheleniyorsanız, kapakların etrafına streç film sararak sızdırmazlığı artırabilirsiniz.
Kavanozları bulaşık makinesine yerleştirirken devrilmemelerine dikkat edin. Sabit durduklarından emin olun. Makineye sadece turşu kavanozlarını yerleştirin, başka bulaşıklarla karıştırmayın.
Bulaşık makinesinde en yüksek sıcaklıkta bir yıkama programı seçin. Bu, kavanozların içindeki malzemelerin ısınmasını ve turşu işleminin hızlanmasını sağlar. Yıkama programı sırasında bulaşık makinesini açıp kapamayın. Programın kesintisiz bir şekilde tamamlanmasını sağlayın.
Yıkama programı bittikten sonra kavanozları dikkatlice makineden çıkarın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyan kavanozları buzdolabında birkaç gün dinlendirin. Bu, turşuların lezzetinin oturmasını sağlar.